Elevii și profesorii de la Liceul de Arte au serbat ieri, de la ora 11.00, Ziua Culturii Române. Evenimentul a fost parte a unui proiect complex care a presupus implicarea profesorilor și elevilor de la ambele departamente, dar și reprezentanți ai Universității din Oradea și Universității Emanuel.

Săptămâna trecută, la Liceul de Arte s-au desfășurat două sesiuni de workshop, coordonate de Carmen Vasile, de la Universitatea din Oradea, cu profesorii și elevii de la canto. Ieri, în fața unei săli pline, aceștia au urcat pe scenă, aducând un frumos omagiu poetului Mihai Eminescu.

„Eminescu a fost numit de-a lungul timpului, diferit, în funcție de contextul cultural sau curentul ideologic dominant, însă, poate, cel mai bun nume este omul deplin al culturii române. Fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”, a spus directoarea Mihaela Bondor, care, pentru a sintetiza măreția marelui poet, a recitat poezia lui Marin Sorescu, „Trebuiau să poarte un nume”.  

A urmat directoarea adjunctă Nagy Gabriela: „Din momentul în care pătrund în această școală și admir lucrările plasticienilor de pe hol, când ascult cântecele fetelor de la canto, simt că această instituție de învățământ este o oază a culturii. Trebuie să fiți mândri de acest lucru și nu uitați ce a spus Mihai Eminescu: lumea e visul sufletului nostru”.

Prima care a urcat pe scenă a fost Patricia Bratu, unul dintre talentele pe care le șlefuiesc profesorii de la Liceul de Arte. Coordonată de Aurica Bonțu și acompaniată la pian de Cezar Platon, eleva a interpretat piesa „Eminescu”. A urmat apoi Astrid Muthu, coordonată de Ionela Pali și acompaniată la chitară de Iustin Mago, a cântat „Dor de Eminescu”, David Sotiuț, coordonat de Ionela Pali și acompaniat de profesoara Sanda Marinău, a cântat „O sole mio”, Ionuț Mariș Hinsu, coordonat de Aurica Bonțu și acompaniat de Monika Benczendi, a cântat liedul „Dorința” de Vasile Popovici, Nicolas Mierluț, din clasa a IV-a, coordonat de Andrei Moga, a cântat la vioară „Balada” lui Ciprian Porumbescu, Roxana Igna, de la Universitatea din Oradea, coordonată de Florina Mariș Hinsu, acompaniată de Henrietta Varady, a interpretat liedul „De ce nu-mi vii” de Gheorghe Dima, Alina Chobu, de la Universitatea Emanuel din Oradea, coordonată de Maria Duțu, acompaniată de Sanda Marinău, a cântat liedul „Dorința”, de Vasile Popovici, Andrei Doca, din clasa a VII-a, coordonat de Alex Seretoc și acompaniat de Sanda Marinău, a cântat la marimbă „Dans Țârănesc” de Constantin Dimitrescu, și Melisa Emanuela Hadade, de la Universitatea din Oradea, coordonată de Florina Mariș Hinsu și acompaniată de Henrietta Varady, a cântat liedul „Ochiul tău iubit”, de Eugen Doga.

În încheiere, Ansamblul Coral al Universității din Oradea, coordonat de Carmen Vasile și acompaniat de Henrietta Varady, a cântat piesa „La steaua” și Juhasz Boylan Palko, coordonat de Carmen Vasile, a interpretat piesa „Viziune”, de Adrian Pop.

Organizat de Liceul de Arte, în parteneriat cu Universitatea din Oradea și Universitatea Emanuel, evenimentul „Ziua Culturii Române, 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu” a fost coordonat de profesoara Ionela Pali.