Manifestare de suflet la Biblioteca Județeană - Ziua Brâncuși
Pe 19 februarie s-au împlinit 148 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, artistul care a redefinit sculptura, semnând certificatul de naștere al artei moderne. Din anul 2015 data de 19 februarie, ziua de naștere a „titanului de la Hobița”, este stabilită sărbătoare națională, devenind Ziua Constantin Brâncuși.
„Nu există educație în lipsa lecturii și nici lectură în absența cărților”. Pornind de la această idee, Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Bihor a oferit zilele acestea spațiul ei generos de exprimare, pentru un eveniment cultural de suflet. Prin cuvântul de deschidere, managerul Ancuța Șchiop a adresat câteva cuvinte de bun venit celor prezenți, subliniind importanța cititului pentru generațiile viitoare și descoperirea patrimoniului intelectual inestimabil pe care pământul românesc îl pune în evidență.
Adriana Ruge, director executiv Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, a provocat audiența, vorbind despre scopul principal al Direcției Județene pentru Cultură, și anume protejarea patrimoniului cultural național, dar și despre revitalizarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural local și național.
O prezentare a vieții și operei „părintelui sculpturii moderne” a fost realizată de elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Oradea și supusă atenției celor prezenți prin materialul coordonat de prof. Baciu-Borz Florentina și prof. Marian Rodica.
În slide-urile prezentării, s-a putut urmări viața și activitatea marelui sculptor, opera sa de tinerețe, plecarea la Paris, activitatea în „orașul luminilor”, femeile - perle care l-au influențat, dar și influența religioasă asupra operei sale. Nu a fost trecută cu vederea moștenirea lăsată de sculptor pe pământ românesc, celebrul ansamblu de la Târgu Jiu, format din Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului.
Sculptorul Horia Sabău, autorul lucrării de for public „Portret monumental Constantin Brâncuși”, a vorbit despre influența operei brâncușiene asupra propriului limbaj plastic.
În continuare, din cartea „Aforismele și textele lui Brâncuși”, autor Constantin Zărnescu, câțiva elevi ai Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea - Podhora Kristina, Denis Bronț, Roxana Bejusca, Fazekas Sonia și Eduard Gog, coordonați de profesor Sânziana Neșiu, au prezentat un moment de suflet, un dialog între sculptor și muza sa.
În continuare, elevii Liceului de Arte Oradea, Nicolas Mierluț, vioară, profesor coordonator Andrei Moga, Andrei Doca, marimbă, profesor coordonator Alex Seretoc, profesor corepetitor Sanda, dar și Corul Ariston, dirijor, profesor Alexandra Ionoi, au delectat audiența cu interpretarea lor măiastră, fiind răsplătiți cu aplauze la scenă deschisă.
În încheierea evenimentului, distinsele profesoare Anamaria Istoc, Claudia Peter, Racz Eliza, Czentye Andrea, Romina Hulban și Sânziana Neșiu au invitat audiența să-l descopere pe „Brâncuși în tehnici moderne”, desene ce vor rămâne pe simeze și pe durata lunii martie.
Prof. Sânziana NEȘIU
Comentarii
Nu există nici un comentariu.