Duminică seara s-a încheiat cea de-a XXXI-a ediție a Târgului Meşterilor Populari din România. Evenimentul s-a desfășurat în parcul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea și a reunit peste 130 de participanți.

 

Piese textile, port popular, podoabe țărănești, jucării din lemn, măști, pictură naivă, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, ouă încondeiate, turtă dulce, obiecte de lemn, os, fier, ceramică, împletituri din papură și nuiele, dar și plante medicinale, toate au putut fi admirate sau achiziționate la ediția din acest an a Târgului Meşterilor Populari din România.

În total, la eveniment au participat peste 130 de meșteri populari din zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării (Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Crişana etc., precum și din Republica Moldova – Basarabia, Serbia și Ungaria).

„Impresionant! Nu am putut să plec cu mâna goală și nici fără să îmi hrănesc în tihnă sufletul cu expoziția cămeșile populare”, a scris o vizitatoare, Alina Maria Bârjac Durbacă, pe pagina de Facebook a muzeului. 

În timpul Târgului Meșterilor Populari, organizatorii au oferit celor interesați ocazia de a participa la un atelier de preparat parfum de casă, alături de designerul Dorin Negrău, în cadrul unui atelier de parfumerie.

Evenimentul a fost frumos completat cu spectacolele de muzică populară, care s-au desfășurat duminică, 21 iulie, după următorul program: Dans popular de Bihor, susținut de Ansamblul folcloric „Vetre bihorene”, coregraf Dumitru Cora; Grupul Vocal „Moștenitorii Cântecului”, de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de prof. Anamaria Gal-Turc; Dans de Maramureș -Ansamblul folcloric „Vetre bihorene” coregraf Dumitru Cora; Grupul Vocal „Moștenitorii Cântecului”, de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de prof. Anamaria Gal-Turc; solistul instrumentist Marius Mihuț – vioara cu goarnă, meșter popular, prezent și în cadrul târgului cu instrumente populare tradiționale, având și titulatura de „Tezaur uman viu”; Grupul vocal Lioara al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, cu soliștii: Sălăgean Patricia, Cosmin Teodor, Alexandru David, Monica Coita, Minodora Baican, Alin Ladar, Anastasia Irimie, Iulia Buboiu, Melania Rus, Elena Buda; Ansamblul de dansuri populare „Floarea Barcaului”, coregraf Sergiu Duca și Grupul vocal Lioara al Școlii de Arte „Francisc Hubic”.

Târgul Meșterilor Populari a avut loc în perioada 19–21 iulie, în parcul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, fiind organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, Palatul Copiilor Oradea, Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor” și Oradea Transport Local.