În perioada 19-22 aprilie, la Oradea va avea loc un Master Class de muzică de cameră dedicat elevilor şi studenţilor. Workshopurile vor fi susţinute de prestigioşii solişti Mihaela Anica (flaut) şi Horia Maxim (pian) şi este organizat de Facultatea de Arte Oradea, în parteneriat cu Universitatea Creştină Partium.

 

Cursul de muzică de cameră, proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea prin programul Bursa Talentelor, îi are ca invitaţi pe valoroşii pedagogi şi artişti instrumentişti: flautista Mihaela Anica (Viena) şi pianistul Horia Maxim (Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti), este organizat de Universitatea Oradea, Facultatea de Arte/Departamentul de Muzică, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Culture On Bucureşti şi cu Universitatea Creştină Partium Oradea, se va desfăşura în perioada 19 - 22 aprilie, la Oradea, fiind dedicat tinerilor muzicieni din ţară. Cursanţii vor beneficia de un workshop cu tematica Arta Interpretării în Formaţia Camerală, respectiv de cursuri individuale, iar cursul se va finaliza cu recitalul celor mai bune formaţii camerale. Coordonatorii proiectului sunt conf. univ. dr. Anca-Oana Spătar şi lect. univ. dr. Ariadna-Zenaida Mircescu.

Muzician înzestrat cu o mobilitate artistică remarcabilă, Mihaela Anica desfăşoară - atât în Austria, ţara sa de adopţie, cât şi dincolo de graniţele acesteia - o bogată activitate scenică, interpretând, în numeroase recitaluri şi concerte, unele dintre cele mai valoroase lucrări din întreaga creaţie camerală şi concertantă dedicată flautului. Printre cele mai importante evenimente muzicale la care a luat parte se numără festivalurile „Allegro Vivo” (Austria), „Acanthes - Flute Atelier” (Franţa), Festivalul „George Enescu” precum şi recitalurile susţinute în seria de acţiuni culturale organizate de „KulturKontakt Austria”. De asemenea, a câştigat, de-a lungul anilor, importante distincţii şi burse de excelenţă - Werner Tripp Memorial Fund şi Tokyo Foundation, printre altele. Concomitent cu activitatea sa concertistică, Mihaela Anica se dedică pedagogiei, prin implicarea sa în proiecte de educaţie muzicală: Flute Update (Editura Doblinger - Viena), Yamaha Academy of Music - Viena, Anton Stadler Musikschule - Bruck a.d. Leitha, Austria. Unele dintre cele mai importante proiecte ale sale sunt cursurile de măiestrie (susţinute la Bistriţa, Botoşani, Oradea etc.) adresate atât elevilor sau studenţilor, cât şi profesorilor de flaut. De asemenea, începând cu anul 2011, Mihaela Anica este reprezentantă, în România, a „Wiener Floetenwerkstatt.

Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, Horia Maxim (n. 1971, Galaţi) este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic. Anvergura staturii sale de interpret este sugerată, nu mai puţin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta în abordarea unui repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist - colaborator, în peste 500 de concerte, al majorităţii orchestrelor simfonice din România - cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (ex. Maxim Quartet -constituit în anul 2011) în recitaluri camerale susținute pe scene din Germania, Franța, Italia, Austria, Israel, Japonia și, bineînțeles, din țara sa de origine. Horia Maxim este invitat să participe, frecvent, la festivaluri naţionale şi internaţionale, câteva dintre cele mai importante fiind „Europäische Wochen Festspiele” (Passau, Germania), Festivalul Internațional „George Enescu” (București), „Israel Festival” (Ierusalim, Israel), „Nuova Consonanza” (Roma, Italia). Realizările sale cuprind numeroase înregistrări, Horia Maxim interpretând, printre altele, un număr semnificativ de creaţii muzicale în primă audiţie (ex. „Concerthymne” pentru pian și orchestră, de Liviu Dănceanu - CD produs în anul 2012). De asemenea, a înregistrat lucrări pianistice pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii (ex. „Youth Without Youth”, film produs şi regizat de Francis Ford Coppola în anul 2007). În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, în cadrul Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti. În această calitate este invitat, deseori, să susțină importante proiecte de educație (cursuri, competiții) românești și internaţionale.