Muzeul Ţării Crişurilor redeschide publicului secţia de Ştiinţele Naturii - Preistorie în 3D
Muzeul Ţării Crişurilor a inaugurat marţi, 8 septembrie, expoziţia permanentă a secţiei Ştiinţele Naturii, care pune în valoare patrimoniul prin tehnici spectaculoase, uşor accesibile publicului, şi unice în România. Expoziţia va fi deschisă vizitatorilor din data de 1 octombrie.
La inaugurarea au participat reprezentanţi ai presei, muzeografi şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, care a mulţumit întregii echipe muzeale pentru implicare şi pentru rezultatele obţinute.
„S-a muncit foarte mult la realizarea acestei expoziţii permanente, iar în ultimele săptămâni efortul depus de oameni a fost imens”, a explicat directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.
„Rezultatul este cu adevărat o performanță ținând cont de faptul că în 17 decembrie 2019 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a etajului I. Am avut, deci, la dispoziție un timp foarte scurt pentru a face un muzeu al Mileniului 3”, a mai spus Aurel Chiriac.
„Din punct de vedere muzeo-tehnic, vizitatorii vor avea parte de un spectacol. Dorim ca în cel mai scurt timp Muzeul Țării Crișurilor să devină cel mai important și modern muzeu din regiune şi din ţară din punct de vedere al prezentării patrimoniului. Un muzeu în care nu se mai citesc etichete și în care oamenii beneficiază de monitoare cu touch screen”, a mai spus Aurel Chiriac.
Acesta a ţinut să le mulţumească tuturor angajaţilor secţiei ştiinţelor naturii pentru tot efortul depus şi l-a rugat pe şeful secţiei, Venczel Marton, să prezinte expoziţia permanentă.
Secţia de Ştiinţele Naturii, fondată în anul 1971 se remarcă (şi) prin colecţii care prezintă paleontologia şi evoluţia geologică a zonei de vest a României, remarcându-se vertebratele marine triasice, plantele fosile din Jurasicul inferior, dinozaurii din Cretacic şi vertebratele din Pleistocen.
„Schița de bază a expoziției inaugurate astăzi datează de 15 ani. Este o expoziție împărțită în două. Prima parte se numește Tunelul Timpului și exemplifică parcursul vieții și al timpului din perioada paleomediului”, a explicat Marton. Încă de la intrarea în tunel, vizitatorii sunt întâmpinați de benzi care le indică la fiecare pas perioada de timp pe care o traversează, marcând erele geologice. Pe partea dreaptă a tunelului sunt reconstituiri din paleomediu, proiectate pe perete, care conțin desene și explicațiile aferente, în timp ce pe partea stângă a tunelului sunt expuse eșantioane procurate din diverse colțuri ale lumii, de la Maroc și Asia, la America de Nord. De la primele forme de viață descoperite pe Terra, până la celebrii dinozauri, tunelul conține inclusiv fragmente reale din dinte de mosasaur sau vertebre de dinozaur.
Cea de-a doua parte a expoziției este dedicată biologiei, paleontologiei și geologiei. Gândită ca un spațiu în care elevii pot ține cursuri școlare, cea de-a doua parte a expoziției se deschide cu o sală de cercetare geologică și paleontologică și continuă cu exponate relevante (reconstituiri și eșantioane) pentru fauna perioadei respective, fiind expuse inclusiv fragmente din scheletul unui mamut, fragmente deasupra cărora rulează o videoproiecție 3D realizată de studenți ai Universității Partium. Expoziția cuprinde și reconstituirea unei peșteri, al cărei tunel se va continua cu o serie de exponate surpriză.
Sălile beneficiază de monitoare cu touchscreen, instrumente de uz individual pentru fiecare vizitator care vrea să afle detalii despre structura pământului, tipuri de roci, fosilizare sau alte informaţii relevante, în funcţie de sala în care se află şi exponatele speficice.
Pentru public, expoziţia va fi deschisă în data de 1 octombrie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.