Universitatea din Oradea, prin Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, organizează, în perioada 19-26 mai, prima ediție a unui festival dedicat muzicii baroc. Evenimentul este coordonat de conf. univ. dr. Oana Spătar și lect. univ. dr. Ariadna Zenaida Mircescu.

 

Festivalul începe miercuri, 19 mai, ora 10.00, în campusul Universității din Oradea, cu un spectacol în aer liber, intitulat „Happening Baroque”. „În cadrul acestui eveniment, studenții de la Departamentul de Muzică, coordonați de lect. univ. dr. Valentina Ventel-Horhat, vor interpreta o serie de piese specifice perioadei, în timp ce colegii lor, de la Departamentul de Arte Vizuale – specializarea Modă și Design Vestimentar, vor realiza, spontan, costume inspirate din această epocă. De altfel, viitorii designeri de modă lucrează deja, sub îndrumarea profesorilor lor: as. univ. dr. Andrada Ciupeiu și lect. univ. dr. Amalia Judea, la câteva asemenea costume. Ele vor fi expuse, în campus, pe durata desfășurării acestui happening”, susține lect. univ. dr. Ariadna Zenaida Mircescu.

În aceeași zi, de la ora 17.00, la biserica romano-catolică Sfântul Ladislau, aflată în centrul Oradiei, va avea loc un recital vocal-instrumental. Vor participa: Melinda Béres – vioară, Edit Horváth – pian, grupul Carmina Chromatico format din: Valentina Dhembi – soprană, Andrada Ciupeiu – vioară, Ovidiu Iloc – lăută și Kiss Huba – viola da gamba. În program lucrări de: G. F. Handel, D. Scarlatti, G. Ph. Telemann, J. S. Bach, J. Dowland.

Joi, 20 mai, de la ora 16.00, cercetătorul științific conf. univ. dr. habil. Elena-Maria Șorban, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, va susține, online, conferința cu titlul „Tonalitățile, mijloace de expresie la Bach și Handel”.

În ultima zi de festival, 26 mai, de la ora 19.30, la catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae, din piața Unirii, este programat un concert vocal-simfonic care îi va avea ca soliști pe Maria Duțu și Ancuța Pop-Măslină. Dirijori: Carmen Rus și Vladimir Agachi.

„Acest festival este rodul colaborării universității noastre cu Academia Națională de Muzică «Gheorghe Dima», din Cluj-Napoca, ai cărei studenți și profesori vor participa la festival, împreună cu noi, cei de la Universitatea din Oradea”, a mai spus lect.univ.dr. Ariadna Zenaida Mircescu.

Intrarea la toate evenimentele este liberă!