Nepoata martirului dr. Ioan Ciordaş a lansat un volum la Oradea - „Făuritori ai Marii Uniri”
În Aula Magna din cadrul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, a avut loc, luni, 6 noiembrie, lansarea cărții „Făuritori ai Marii Uniri. Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș”, publicată la Editura Galaxia Gutenberg.
Lucrarea este scrisă de către Marina German, nepoata martirului dr. Ioan Ciordaș – om politic, motorul activității culturale și economice din Beiuș-Bihor – apărător al drepturilor Bisericii Române Unite cu Roma.
Evenimentul a început cu o rugăciune în memoria martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, rostită de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Eparhiei de Oradea, care, de altfel, a scris şi un Cuvânt înainte pentru lucrare. Încă din primele rânduri, Preasfinția Sa arată motivul pentru care a fost scrisă cartea: acela de a nu se da uitării pilda vie de patriotism a martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș. Episcopul a ţinut să afirme că: „Valorile supreme se mărturisesc uneori cu prețul vieții, prin martiriu! Această mărturie a fost făcută de avocații Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș, unul greco-catolic și celălalt ortodox, martiriul lor și sângele vărsat a consolidat temelia pe care se ridică edificiul României unite”.
În cuvântul adresat participanților, Preasfinția Sa Virgil Bercea a spus că povestea acestora trebuie reluată mereu și mereu, pentru a fi cunoscută de tinerele generații. A subliniat importanța toleranței, amintind de războiul din Ucraina și de cel din Israel. Parafrazându-l pe Goya cu „Somnul rațiunii naște monștri”, Virgil Bercea a reliefat importanța cunoașterii trecutului istoric.
Cartea a fost prezentată de prof. univ. dr Gabriel Florin Moisa, managerul Muzeului Ţării Crişurilor-Complex Muzeal. Acesta a precizat că autoarea s-a exprimat deosebit de curajos, cartea fiind și un însemnat instrument de lucru. Istoricul Gabriel Florin Moisa a prezentat, apoi, climatul de la începutul anului 1919, când românii care urmau să devină liderii administrativi ai noii realităţi teritoriale care se prefigura au fost urmăriți de bolşevici. Ioan Ciordaș trebuia să fie primul prefect al Bihorului, fapt pentru care a fost suprimat fizic. Istoricul Gabriel Florin Moisa a arătat necesitatea de a spune ceea ce li s-a întâmplat martirilor în aprilie 1919, iar momentul trebuie rememorat. Citind cartea, vom înțelege ce înseamnă interesul public, jertfa supremă a dr. Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, de ce au fost capabili să își dea viața pentru o idee.
Dr. Diana Iancu, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal, a arătat că înainte de a fi un om politic, un avocat de excepție, un om de cultură, dr. Ioan Ciordaș a fost un bun creștin, care și-a încununat viața cu martiriul de la Lunca, în fatidica noapte de 3 spre 4 aprilie 1919.
Luând cuvântul, Marina German s-a adresat mai întâi seminariștilor prezenți la eveniment, arătând misiunea importantă a preoților în formarea „copiilor neamului”. A prezentat demersurile făcute de Ovid Ciordaș, tatăl domniei sale, în memoria lui Ioan Ciordaș. Totodată, a ilustrat activitatea din anul 1940 a tatălui său, Ovid Ciordaș, când a fost trimis ca atașat de Presă al Legației Române din Berlin. Autoarea cărții a amintit momentul din 1963, când patru muncitori de la o fabrică au organizat o comemorare în amintirea martirilor, motivând: „Suntem români și nu ne cunoaștem martirii, pentru că pe unii ca aceștia nu i-am învățat încă la istorie”.
Doamna Marina German a mulţumit apoi episcopului Virgil Bercea pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului și-a exprimat intenția de a face o lansare a cărții și la Cluj-Napoca.
Atmosfera a fost însuflețită de corul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, aflat sub bagheta maestrului Radu Mureșan.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.