Un avocat ucis, un șerif corupt, un cartel de droguri, un om nevinovat căruia i s-a înscenat totul, până la ultimul amănunt. Un roman excelent.

Cum precizează autorul într-o notă, romanul este inspirat din două surse: prima, un personaj, a doua, o acțiune. În 1980, James McClosky, student la Teologie, a înființat Centurion Ministries. Lucrând în calitate de capelan de închisoare, a cunoscut un deținut care susținea că este nevinovat, l-a crezut și s-a apucat să-i dovedească nevinovăția. A reușit, iar achitarea l-a îndemnat pe capelan să continue. Vreme de aproape 40 de ani, s-a zbătut pentru cauze ce păreau pierdute, dar 63 de bărbați și femei îi datorează libertatea. Acțiunea cărții se bazează pe cazul real al unui deținut din Texas. Acuzarea n-a reușit să stabilească motivul pentru care bărbatul și-ar fi ucis soția, dar omul a fost condamnat. Cazul lui a apărut în marile publicații americane în 1918. John Grisham și-a publicat romanul în 2019.

Personajul principal este un fost avocat ajuns preot, care aderă la o organizație numită Guardian Ministries, care se străduie să facă dreptate pentru deținuții închiși pe nedrept. De când și-a început activitatea, până la momentul acțiunii romanului, Guardian deschisese 18 cazuri, dintre care opt se încheiaseră cu achitări. Un client de-al lor fusese executat. Trei cazuri au fost închise. În timpul acțiunii romanului lucrau la șase cazuri.

Un avocat ucis, un șerif corupt, un cartel de droguri, un om nevinovat căruia i s-a înscenat totul, până la ultimul amănunt. Povestea îi place lui John Grisham.

„John Grisham excelează din nou într-un thriller juridic alert și palpitant, abundând de întorsături de situație. În micul oraș Seabrook din Florida, un avocat pe nume Keith Russo este împușcat mortal în biroul său. Ucigașul nu lasă niciun indiciu și nu există martori, însă poliția ajunge să-l suspecteze pe Quincy Miller, un tânăr negru care a fost cândva clientul lui Russo. Quincy este judecat și condamnat la închisoare pe viață. Timp de 22 de ani, el rămâne în închisoare, susținându-și nevinovăția, deși nimeni nu-l ascultă. Disperat, decide să trimită o scrisoare către Guardian Ministries – Îngerii dreptăţii, o mică organizație nonprofit condusă de avocatul Cullen Post, sperând că aceasta îi va dovedi nevinovăția. Post călătorește prin țară, luptând cu nenumărate convingeri greșite, în folosul clienților uitați de sistem. În acest caz, însă, el primește mult mai mult decât a negociat. Oameni puternici și nemiloși l-au ucis pe Keith Russo și nu-l doresc pe Miller exonerat. În urmă cu 22 de ani, au ucis un avocat și nu au o problemă în a ucide încă unul”, precizează editorii.

John Grisham - Îngerii dreptății. Traducere din limba engleză de Gabriel Stoian. Editura RAO. 362 pag.