Miercuri, 4 decembrie, la Muzeul Ţării Crişurilor a avut loc vernisajul expoziţiei Capodopere ale Şcolii flamande şi olandeze de pictură din patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, la Muzeul Ţării Crişurilor, în prezenţa directorului muzeului sibian, Sabin Luca.

Manifestarea expoziţională pune în valoare un concept muzeal care urmăreşte, prin programul „Axele culturale Brukenthal”, să ofere şansa iubitorilor de artă de a admira capodoperele din colecţia baronului von Brukenthal.

„Este o premieră în România ca un muzeu să-şi transfere, temporar, o parte din patrimoniu unui alt muzeu din ţară”, a spus în deschiderea vernisajului managerul MTC, Aurel Chiriac. Acesta a mai subliniat că şi-a dorit să le facă un cadou de sărbători orădenilor şi bihorenilor care au şansa de a admira, timp de două luni, picturi extrem de valoroase. „Este o expoziţie pe care vizitatorii o pot admira şi cerceta cu atenţie pentru a vedea ce înseamnă pictură de calitate, ce înseamnă atenţie la detaliu, ce înseamnă finisaj, sau clar-obscur”, a mai spus Aurel Chiriac. De altfel, dr. Agata Chifor, muzeograf în cadrul Secţiei Artă a Muzeului Ţării Crişurilor, istoric de artă, a descris fiecare dintre capodopere în parte, atrăgând atenţia că în secolul XVII, calitatea unei picturi era cotată în funcţie de redarea cât mai exactă a realităţii, în cele mai mici detalii. Printre cele 8 tablouri care pot fi admirate se regăsesc: ,,Sfânta familie”, semnată de Jacob Jordaens, o măiestrie a clar-obscurului, în care personajele sunt inspirate din familia reală a pictorului, Consultația medicală”, aparținând lui David Teniers cel Tânăr și ,,Peisaj cu cai de povară”, de Philips Wouwerman.

Despre cum a fost posibil acest proiect expoziţional a vorbit şi managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, prof. univ. dr. Sabin Luca.

Aşa cum arată acum, Muzeul Ţării Crişurilor promite că va deveni, după finalizarea lucrărilor, cel mai serios muzeu din România ca existență europeană, ca mod de organizare, sisteme de iluminat, de vizitat, de protecție, sisteme de restaurat. E incredibil!”, a spus Sabin Adrian Luca. „Am fost de acord, în premieră, să transfer o sală din muzeul nostru în Oradea, pentru că sunt îndeplinite toate condiţiile necesare pentru protejarea şi punerea în valoare a lucrărilor. Parctic, după ce Muzeul Ţării Crişurilor va fi gata, eu va trebui să renovez Muzeul Brukenthal”, a mai spus Sabin Luca.

Expoziţia va sta pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 26 ianuarie 2020.