O expoziție inedită la Muzeul Țării Crișurilor - Plante medicinale din Bihor
Muzeul Țării Crișurilor organizează, în cadrul evenimentului Zilele Muzeului Țării Crișurilor, vernisajul expoziției Plante medicinale din Bihor.
Evenimentul va avea loc marți, 17 mai, de la ora 17.00, la sediul din strada Armatei Române, și este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
„Țara noastră este cunoscută pentru bogăția de plante cu proprietăți terapeutice, existând în prezent peste 600 de specii de plante medicinale, multe dintre ele fiind folosite încă de pe vremea tracilor și continuă să fie folosite și în prezent în medicina științifică și tradițională. Acestea cresc peste tot, de la zona de câmpie până la munte, în mediul urban și rural, apărând în mod spontan sau fiind cultivate“, transmite Adina Pop, muzeograf și curator al expoziției.
Expoziția cuprinde peste 25 de plante medicinale, din colecția Secției de Științele Naturii a Muzeului Țării Crișurilor, de la coada calului la cicoare, până la măceș și chiar stejar. „Unele remedii au fost descoperite de țărani întâmplător sau le-au moștenit de la geto-daci, romani, greci, ori le-au preluat de la alte popoare, iar alte proprietăți farmaceutice au fost identificate după ani de cercetare. Fiecare specie de plantă este prezentată în expoziție sub formă de ierbar, cu denumirea populară și cea științifică, urmată de răspândirea în țară, prezentându-se apoi părțile plantelor care pot fi folosite în scop terapeutic, perioada optimă de recoltare, dar și pentru ce boli se folosesc în practică, ținând cont de modul în care sunt destinate să fie utilizate: uz intern, cu administrare pe cale orală, cât și uzului extern. Formele de preparare variază în funcție de modul de folosire: infuzie, decoct, macerat, tincturi”, a mai transmis curatoarea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.