Continuând seria manifestărilor culturale organizate de aproape un deceniu în Oradea, Asociaţia Artiştilor Naivi din România aduce vara aceasta acesta, la Sinagoga Neologă Sion, o inedită expoziţie de artă naivă contemporană, a Cameliei Constantin: „Trenule, maşină mică”.

Născută la Târgovişte (jud. Dîmboviţa), pictoriţa Camelia Constantin desenează de când se ştie. A ales arta naivă deoarece îi aminteşte de copilărie şi o ajută să-şi păstreze inocenţa. Primele lucrări pe pânză au fost făcute la vârsta de 13 ani, fiind cumpărate integral de vecini. Atunci a aflat că ceea ce îi place să facă se numeşte artă naivă. „Iubesc pictura naivă pentru că mă pot exprima liber şi sincer într-o lume din ce în ce mai egoistă”, spune artista.

Pânzele ei sunt inspirate din arta populară, din lumea satului românesc din Oltenia şi Banat. „Uneori imaginaţia depăşeşte reperele populare şi atunci intru pe tărâmul fanteziei. De obicei mă axez pe satul românesc pentru că, deşi am fost crescută la oraş, îmi aduc cu drag aminte de vacanţele copilăriei mele“, mai spune Camelia Ciobanu-Constantin.

A participat la taberele de creaţie de la Herculane, Gărîna, Moldova-Nouă, Aiud, Bacău, Dragoslavele, Oraviţa, Caransebeş, Poiana Mărului, Castroreale (Italia) şi Rigomer (Franţa). Activitatea sa a fost răsplătită cu multe premii. Are lucrări în colecţii particulare din România, Ungaria, Olanda, SUA, Canada, Marea Britanie, Austria, Germania, Italia. Participă în fiecare an, de la început, la main-event-ul artei naive contemporane româneşti, Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea.
„Tema principală a acestei expoziţii sunt... trenurile şi locomotivele, cele mai populare mijloace de deplasare din copilăria şi adolescenţa multora dintre noi. Cine nu-şi aminteşte locomotivele cu abur, care intrau în gară răsuflînd din greu!? Fumul şi aburul acopereau uneori tot ansamblul, cu călători cu tot, dar era o plăcere să mergi cu trenurile acelor ani. Prin tablourile sale, Camelia Constantin sacralizează aceste frumoase locomotive şi vagoane, în imagini de o simplitate dezarmantă. Şi amuzante, pe deasupra”, spune Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.

Expoziţia „Trenule, maşină mică”, va avea vernisajul joi 28 iulie, de la ora 17.00, la Sinagoga Neologă Sion. Expoziţia este cu vânzare şi va sta pe simeze până în data de 8 septembrie.

În septembrie expoziţia va fi itinerată într-un tren aflat în mişcare pe ruta Oradea - Cluj-Napoca - Sibiu - Timişoara. O premieră pentru Oradea, dar şi pentru România.