Teatrul Regina Maria anunţă premiera spectacolului „În inima nopții - Episodul Macbeth”, scenariu după William Shakespeare, de Gavriil Pinte, cu inserții din George Banu și Monique Borie, în regia lui Gavriil Pinte, care încheie trilogia „În inima nopții”, după „Episodul Hamlet” și „Episodul Lear”.

 

Orădenii sunt invitaţi la avanpremiera spectacolului marți, 24 aprilie, şi la premieră joi, 3 mai, de la ora 21.00, la Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea. Premiera oficială va avea loc în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediție, încununând astfel o tradiție începută în anul 2016 cu „Episodul Lear.”

„În inima nopții - Episodul Macbeth” este al treilea spectacol care face parte din proiectul mai amplu intitulat „În inima nopții”, păstrând câteva criterii esențiale care conferă unitate și continuitate proiectului: spectacolul se joacă pe scena mobilă, pornește de la un text shakespearian, însă exploatează noi orizonturi, într-o manieră contemporană, care mizează mai mult pe mișcare și pe imaginarul simbolic. De asemenea, scenariul este întretăiat de elemente de analiză, rostite cu precădere de un personaj cheie, vocea critică care se detașează în unele momente de poveste și o supune unei interpretări comportamentale și teatrale, jucat în toate cele trei episoade de actrița Mirela Lupu - un alt punct de contingență. Astfel, din textul shakespearian s-au păstrat doar replicile esențiale. Textul care lipsește este suplinit cu acțiuni fizice pe care piesa le presupune sau lasă să fie imaginate. Legăturile dintre unele secvențe, dar și analiza unor elemente importante pentru acest proiect aparțin lui George Banu și Monique Borie.

Spectacolul urmărește destinul a doi oameni, domnul Macbeth (Șerban Borda) și doamna Macbeth (Angela Tanko), plecați pe drumul fără întoarcere al distrugerii de sine. Proiecțiile acestor suflete chinuite de aspirații vinovate iau forme fabuloase, astfel încât vrăjitoarele din textul shakespearian sunt privite ca vehicule ale unor mai vechi aspirații ascunse, substitutul unor dorințe care revin obsesiv.

„Primele episoade ale acesti trilogii ne obligă, pentru că acest ultim spectacol trebuie să confirme şi să le valideze pe celelalte”, a spus Gavriil Pinte. „Vreau să mulţumesc conducerii teatrului pentru că a avut deschidere faţă de acest proiect care este o provocare pentru orice teatru din ţară”, a mai explicat regizorul. Ca şi episoadele precedente, Macbeth se va juca în inima nopţii, fie în Cetatea Oradea, fie în Piaţa Unirii, impactând trecătorii care pot deveni spectatori, fie şi pentru câteva minute, cu sau fără voia lor, şi confirmând încă o dată dimensiunea comunitară a proiectului. În ceea ce priveşte impactul asupra spectatorilor prezenţi la scena mobilă, regizorul subliniază: „Facem un tip de teatru care provoacă imaginarul spectatorului, care-l îndeamnă să sape în biografia personală. De aceea cred că avem tot atâtea spectacole cât numărul spectatorilor prezenţi”.

Scenografia este semnată și de data aceasta de Roxana Ionescu, care a câștigat în 2014 premiul pentru cea mai bună scenografie la Festivalul de Teatru Scurt pentru spectacolul „În inima nopții - Episodul Hamlet” și în 2016, premiul pentru cea mai bună scenografie la Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, Baia Mare, pentru spectacolul „În inima nopții - Episodul Lear”. Din distribuţie fac parte actorii: Șerban Borda (Domnul Macbeth), Angela Tanko (Doamna Macbeth), George Voinese (Regele), Răzvan Vicoveanu (Banquo), Ciprian Ciuciu (Macduff), Sebastian Lupu (Portarul), Mirela Lupu (Doctorul), George Dometi (Vrăjitor șef), Georgia Căprărin (Vrăjitoare), Adela Lazăr (Vrăjitoare), Anca Sigmirean (Vrăjitoare) și Anda Tămășanu (Vrăjitoare).

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend, între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.