Pianistul Dominik Ilisz este unul dintre tinerii de excepție ai României, având, la doar 18 ani, o carieră impresionantă. Este elev în clasa a XII-a la Liceul de Arte din Oradea, iar de la 12 ani, urmează şi cursurile de pian ale Facultăţii de Muzică din Debreţin, la clasa prof. dr. Duffek Mihály.

Dominik Ilisz s-a născut în 19 noiembrie 2003, la Oradea. Fascinat de muzică încă de mic copil, prefera oricând o jucărie muzicală în schimbul unei mașinuțe. La 6 ani, a făcut cunoștință cu prima lui profesoară de pian, Iulia Rațiu. Așa a început totul…

„Nu am să uit niciodată prima oră de pian, eram atât de atras de acest instrument

minunat, mergeam la orele de pian de parcă acolo se întâmplau lucruri magice. Nu a fost o alegere intenționată. Atunci când un copil vrea să studieze un instrument muzical, opțiunile sunt destul de limitate la început, din cauza vârstei. Părinții s-au gândit că asta ar fi cel mai bine pentru mine, și așa am ajuns la pian”, povestește Dominik.

Tânărul a avut o copilărie frumoasă și echilibrată. Studiul pianului era pentru el, de cele mai multe ori, un mod de a se juca, iar asta și pentru că Iulia Rațiu, profesoara lui, a știut cum să pregătească un copil de 6 ani.

În anul 2016, în urma unui examen susținut la Universitatea de Muzică din Debrețin, a fost acceptat ca elev al prof. dr. Duffek Mihály, la Departamentul „Talente excepționale” al facultății.

„La 12 ani, după participarea la un masterclass organizat de Universitatea de Muzică din Debrețin, mi s-a oferit șansa ca, după susținerea unui examen, să pot frecventa cursurile de pian ale universității. La început, a fost greu, era o provocare continuă, dar au trecut deja cinci ani și am prins experiență. Pentru mine, aceasta însemna o pregătire la un alt nivel”, a adăugat interlocutorul nostru.

Dominik are un vast palmares de premii naționale și internaționale, precum și prezențe ca solist la mai multe filarmonici din România. Recent, a susținut două concerte oferite de Bursa Moștenitorii României Muzicale și Rotary Club Pipera, unul alături de orchestra Filarmonicii Brașov, iar cel de-al doilea concert a fost susținut alături de orchestra de cameră  Radio România, concert care a fost difuzat live, pe postul de radio.

De-a lungul anilor, a participat la massterclass-uri susţinute de Horia Maxim - România, Elizabeth Sombart - Franța, Jean-Claude Denervaund - Elveția, Carmen Daniela Gililov - Germania, Duffek Mihály, Pless Attila și Eckhardt Gabor – Ungaria.

„Am avut șansa de a cunoaște și a lucra cu dascăli remarcabili. Succesele mele ca pianist le datorez, în special, profesoarei mele Jambor Fekete Elisabeta, cu care lucrez împreună de la vârsta de 9 ani, profesorului Duffek Mihály, de la Universitatea de Muzică din Debrețin, precum și profesorului Horia Maxim, de la Universitatea de Muzică din București, cu care, de-a lungul anilor, am lucrat împreună la numeroase masterclasuri”, a mai spus pianistul.

Pentru activitatea sa artistică deosebită, a fost răsplătit cu diplome de excelenţă din partea Primăriei Oradea, Fundaţiei Resonance România și Kiwanis Art Oradea, iar cinci ani la rând, a primit diploma de ,,Artist” în cadrul Programului MOL de promovare a talentelor.

În prezent, Dominik se concentrează asupra examenelor care îl așteaptă în viitorul apropiat. Chiar dacă este un an greu pentru el, știe deja ce drum va urma.

„Este un an greu pentru mine, deoarece sunt elev în clasa a XII-a, am examenul de bacalaureat. De asemenea, mai am de susținut examene de admitere la universități. Am ales să aplic la Universitatea de Muzică din Viena și la Academia de Muzică „Barenboim-Said” din Berlin, unde am și trecut de prima fază, care s-a ținut online. În luna mai, mă așteaptă examenul final, în format fizic”, a conchis interlocutorul nostru.