Filarmonica de Stat Oradea va găzdui joi, 21 noiembrie, de la ora 19.00, un concert simfonic, intitulat „Pasiuni Slave: Lysenko, Rachmaninov, Ceaikovski”. Evenimentul va marca împlinirea a 100 de ani de la prima audiție a lucrării „Taras Bulba”. 

Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va fi condusă de maestrul Adrian Morar, iar solistul invitat este cunoscutul pianist Horia Maxim. Din program vor face parte lucrările: Mykola Lysenko – Uvertura Taras Bulba; Serghei Rachmaninov- Simfonia nr. 3 și Piotr Ilyich Ceaikovski concert nr. 1, op. 23 pentru pian și orchestră. 
Dirijorul Adrian Morar a ocupat funcția de director artistic al Operei Naționale București, în stagiunea 2006-2007. A fost invitat în repetate rânduri să dirijeze spectacole la Opera Națională Română din Timișoara, Opera Națională Română din Iași, Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova și la alte instituții din România. Printre premiile care i-au îmbogățit palmaresul artistic se află Premiul „Ludovic Spiess” și Trofeul „Lya Hubic”, decernat de către Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în anul 2009. În prezent, Adrian Morar este dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
Horia Maxim este considerat unul dintre cei mai valoroși pianiști ai generației sale. Concertele susținute în țară și peste hotare l-au caracterizat ca unul dintre ambasadorii artei muzicale românești. În calitate de solist sau instrumentist în orchestră, a susținut peste 500 de concerte, precum și recitaluri camerale în Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Israel, Austria, Japonia, Republica Moldova și România.
Pe parcursul carierei sale, pianistul a fost invitat să susțină concerte în cadrul unor festivaluri de prestigiu pe plan internațional, așa cum sunt Festivalul „George Enescu” București, România,  Europäische Wochen Festspiele Passau, Germania, Nuova Consonanza Roma, Italia, The Israel Festival Ierusalim sau Murten Classics Festival, Elveția. Printre înregistrările făcute de Horia Maxim se numără și piese în primă audiție. Totodată, pianistul este membru fondator al formațiilor camerale „Maxim Quartet” și „Zona Imaginarium”.
În paralel cu activitatea sa concertistică, Horia Maxim se dedică și activității pedagogice, fiind profesor la Universitatea Națională de Muzică din București. De asemenea, este invitat frecvent să susțină proiecte educaționale importante în România și Europa.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.