Pentru 48 de ore, vizionabil pe site-ul fnt.ro - „Occident Express” la Festivalul Național de Teatru
Între 22-29 noiembrie, Uniunea Teatrală din România (UNITER) organizează cel mai important festival de teatru din țară într-o formă inedită, online. În programul ediției a 30-a a Festivalului Național de Teatru este inclus și spectacolul „Occident Express” al Teatrului „Szigligeti Színház” Oradea, care va putea fi vizionat din 26 noiembrie, timp de 48 de ore, pe site-ul www.fnt.ro
„Occident Express” analizează, cu o acuratețe extraordinară, stereotipiile est-europene, evocând lumea Balcanilor cu foarte multă ironie - o lume în care lucrurile cele mai surprinzătoare sunt produse de viață. Atunci când producţia era în curs de pregătire, regizorul Zakarias Zalán remarca: „Limbajul teatral poetic al lui Vișniec este cât se poate de adecvat pentru a ne pune față în față cu această lume decadentă a Balcanilor într-un mod concentrat. Dincolo de faptul că este o premieră absolută în limba maghiară, spectacolul pe care urmează să îl punem în scenă conține un alt element de noutate foarte important: Vișniec mi-a trimis o versiune a textului care include scene încă nevăzute nici pe hârtie, nici pe scenă.”
Despre montarea din Oradea, Matei Vișniec a declarat: „Am trăit un moment emoţionant la Oradea în seara premierei. Am avut sentimentul reuşitei. Spuneam că respectul pentru text nu este suficient pentru a crea un mare spectacol. Şi nici ideile şi talentul regizorului nu sunt suficiente. Un foarte bun spectacol mai are nevoie şi de actori talentaţi, şi de un anume elan de grup, şi de multă generozitate în interiorul trupei… Este ceea ce am văzut la Trupa Szigligeti”.
Cronicile au punctat și ele performanțele actoricești, subliniind consistența distribuției și a Trupei Szigligeti, așa cum criticul Mircea Morariu a scris: „Ce a făcut, de fapt, și a făcut bine regizorul Zakarias Zalán? A ales o succesiune de secvențe din piesa lui Matei Vișniec, le-a asigurat o supra-copertă (aceea a intrării în sală, printre spectatori, a actorilor care parcă aminteau de cele ale lui Pirandello, păreau plecate în căutarea nu a unui fantomatic autor, ci a unui la fel de fantomatic și imprecis viitor și rost în viață), o dublă copertă (cele două secvențe ale căror protagoniști sunt Colonelul, Fiica acestuia și Șeful gării), le-a dat carnație, culoare, viață. A trecut cu ușurință, cu abilitate, de la tratarea în cheie realistă la tragi-comic (secvența fiicei venite din Franța cu gândul că va face bani obținând confesiunea tatălui turnător), la cheia grotescă (imitarea stilului devenit manieră din filmele lui Kusturica în turnarea scenei nunții, ori în secvența susținerii doctoratului) sau la cheia onirică. Scena nunții cu numitul Mircea pe post de mire (și, Doamne!, cât de bun este în acest rol foarte tânărul Sebetyén Hunor!) devine o sub-matrice a spectacolului care beneficiază de scenografia esențializată a Andrei Bădulescu-Vișniec și de muzica de scenă creată de Boca Hunor Léhel. Fără cusur armonizată distribuția spectacolului. Mențiuni speciale merită Dimény Levente, Firtos Edit, Hajdu Geza, Hunyadi István, atât de convingătorul Kardos M. Róbert, excepționalul tânăr Kiss Tamás, Tóth Tünde, Trabalka Cecilia.” (Adevărul.ro)
„Faptul că astăzi atât lumea teatrală maghiară, cât și cea română apreciază munca noastră este rezultatul unor eforturi consistente. Am gestionat bine resursele disponibile și talentul artiștilor noștri, asta se arată și din faptul că suntem în vizorul celor mai importante evenimente teatrale din țară și din străinătate” - a declarat Katalin Czvikker, managerul Teatrului Szigligeti.
Actuala ediție a Festivalului Naţional de Teatru este construită pe intenția de a pune în dialog trecutul cu prezentul teatral, esteticile creatorilor de ieri cu formele noi ale unui azi ce încă își caută identitatea. FNT 30 / FNT ALTFEL oferă premise pentru o meditație profundă asupra viitorului. Programul conceput de direcțiunea artistică a profesioniștilor de teatru – Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari - reflectă acest principiu. Spectacolul „Occident Express” face parte din secțiunea dedicată noului val al creatorilor români de teatru, intitulată „FNelinișteT”, și va fi accesibil gratuit, din data de 26 noiembrie, timp de 48 ore pe pagina Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Producția beneficiază de subtitrare în limba română.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.