Oradea va fi pentru prima dată gazda Festivalului Internaţional de Teatru. Ajuns la a şasea ediţie, evenimentul, care se desfăşoară din 2 în 2 ani, se organizează de fiecare dată în alt oraş. Acum a venit rândul municipiului de pe Crişul Repede. Cele peste 20 de spectacole vor putea fi vizionate în perioada 11-18 noiembrie şi se vor juca în limba maghiară, germană şi idiş, însă ele vor fi subtitrate.

Teatrul Szigligeti din Oradea organizează, în perioada 11-18 noiembrie, cea de-a VI - a ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru. Bienala itinerantă, a cărui gazdă precedentă a fost Teatrul de Cameră din Arad, este un Festival al teatrelor şi trupelor minoritare din România, astfel că,  alături de teatrele maghiare din Transilvania, vor fi prezente teatrele şi trupele nemţeşti din Timişoara şi Sibiu, respectiv Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Producţiile prezentate vor beneficia de traducere simultană în limba română, la cască sau subtitrare. Ieri, organizatorii montau cea mai nouă achiziţe a teatrului, un aparat de subtitrare. Costurile festivalului se ridică la 300.000 de lei, sumele fiind asigurate de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Consiliul Judeţean Bihor, respectiv Ministerul de Cultură. Peste 500 de oameni de teatru se vor afla în Oradea, în aceste zile. Spectacolul de deschidere va avea loc duminică, 11 noiembrie, de la ora 19.00, cu piesa "Banul Bank" a Teatrului Szigligeti, iar la închidere, se va juca piesa "Vicleniile lui Scarpin" a Teatrului Csokonai din Debrecen, în regia lui Silviu Purcărete. De asemenea, în cadrul festivalului vor putea fi vizionate şi alte spectacole ale unor regizori români foarte cunoscuţi, cum ar fi Alexandru Dabija, respectiv Theodor Cristian Popescu. Organizatorii evenimentului au pregătit, pentru fiecare zi, de la ora 10.00-14.00, un forum interteatral cu publicul. "Un plus al festivalului este forumul interteatral. Subiectele dezbătute vor fi diverse, de la soarta teatrului, la problemele financiare etc", ne-a declarat Istvan Szabo, directorul artistic al Teatrul Szigligeti. Spectacolele se vor desfăşura atât în sala mare a Teatrului de Stat, la Arcadia, cât şi la Casa de Cultură a Sindicatelor, în cazul spectacolelor cu publicul pe scenă. De asemenea, unii dintre regizori au ales ca piesele lor să se joace la Cafeneaua Moszkva.

Abonamente pentru spectacole

Preţul biletelor va fi de 20 lei, iar pentru elevi şi studenţi care vin în grup de zece persoane, pre?ul este 10 lei. Există şi unele excepţii: la spectacolul "Vicleniile lui Scapin", al Teatrului Csokonai din Debrecen, în lojă centrală şi în faţă preţul este de 50 lei, iar în spate, 40 lei; în lojă laterală  - 40 lei; parter - 30 lei; balcon - 20 lei. La concertul Hakeshet Klezmer Band, un bilet costă 20 lei, iar la concertul Lemon Bucket Orkestra - 15 lei. Intrarea pentru public va fi liberă la spectacole "Plazma 2" (Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc) şi "De veghe în lanul de secară" (Coproducţie a Teatrului Orăşean din Târgu Secuiesc şi a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe. Organizatorii au pus în vânzare şi un abonament - valabil pentru toate spectacolele festivalului, în valoare de 120 lei. Biletele şi abonamentele se găsesc la agenţia de bilete a Teatrului Szigligeti, de marţi până vineri, între orele 11-13 şi 17-19, şi cu o oră înainte de fiecare spectacol. De asemenea, se pot achiziţiona şi bilete online de pe adresele: ifeszt.szigligeti.ro; www.szigligeti.ro; www.biletmaster.ro.