Anul acesta, lumea muzicii clasice sărbătorește 250 de ani de la nașterea lui Beethoven. Cu această ocazie, la Osijek, în Croația, va fi organizat un eveniment unic în Europa, Beethoven Marathon 2020. Singurul din România care a fost invitat să participe este pianistul orădean Thurzó Zoltán.

„Cu o lună și jumătate în urmă, eu și Erika eram într-un turneu în Transilvania, când unul dintre cei mai la modă pianiști din Europa, Goran Filipec (care a susținut multe concerte în Europa, jurizează concursuri de pian, lucrează cu mai multe case de discuri ca recording artist etc) m-a invitat să iau parte la proiectul Beethoven Marathon 2020, care are ca scop interpretarea celor 32 de sonate pentru pian ale Maestrului, într-o singură zi,  la Osijek în Croația. CD-urile mele l-au impresionat așa că m-a invitat să fac parte din garda de pianiști din Europa, care va lua parte la această performanță unică. Privind lista de nume, eu voi fi singurul care va reprezenta Ungaria și România la acest maraton. În acest fel, nu doar România și Ungaria, ci și Oradea va avea un reprezentant la acest concurs, lucru care mă umple de bucurie. Foran Filipec cunoștea că știu deja 26 din cele 32 de sonate de pian ale maestrului, și că aveam un plan să le cânt peste hotare în anul acesta. Din păcate, situația epidemiologică a dus la anularea tuturor evenimentelor din Europa la care urma să particip, așa că invitația a picat foarte bine”, a declarat Thurzó Zoltán pentru ziarul Crișana.

Întreaga atenție culturală a Europei va fi atrasă de orașul Osijek sâmbătă, 10 octombrie, presa internațională preluând știrea cu mare interes, mai ales că evenimentele culturale live sunt tot mai puține.

Maratonul care va fi organizat la Muzeul Arheologic din Osijek va începe dimineața devreme și se va termina aproape noaptea. La eveniment participă pianiști sârbi, austrieci, francezi, ruși și greci.

Thurzó Zoltán s-a născut în Oradea pe 13 ianuarie 1983. A început studiile muzicale la cinci ani, orientat de profesoara de pian Schmidt Magda. Peste un an (4 iunie 1989) a apărut în primul concert public de pian. În 2001 a absolvit Liceul de Muzică, ca elev al compozitoarei și profesoarei de pian Ridzyk Gyöngyi din Oradea, și a profesoarei de pian Pallagi Ildikó. În același an a fost admis cu succes la secția de pian a Universității Oradea, unde activitatea și evoluția sa profesională a fost supravegheată de Lucia Pârvănescu și Nicoleta Badea-Ficuţ. În 2006 a obținut diplomă de pianist, profesor de pian ca student al Nicoletei Badea-Ficuţ. În timpul studenției a avut ocazia să lucrze cu maeștri renumiți precum Zoltán Kocsis, Gergely Bogányi sau Daniel Barenboim.