În data de 1 martie, de la ora 19.00, orădenii sunt invitaţi la cea de-a cincea (şi ultima) premieră a stagiunii Teatrului Regina Maria: spectacolul Cometa. În regia lui Radu-Alexandru Nica, "Cometa" se joacă în premieră naţională la Oradea şi este un spectacol care "sparge" repertoriul comic-muzical al trupei Iosif Vulcan, printr-o piesă care se încadrează în registrul dramatic.

Piesa "Cometa" a fost publicată în anul 2012 şi aparţine actriţei şi dramaturgului Justine del Corte. Textul, ca, de altfel, întreaga creaţie a autoarei, tratează tema fericirii, iar spectacolul provoacă publicul să afle dacă poate sau nu teatrul să eludeze timpul. La zece ani de la nunta sa, Elisabeth se hotărăşte să repete petrecerea, pentru a vedea dacă poate să aibă parte de aceeaşi fericire. Pentru că, din punctul ei de vedere, fericirea nu este flexibilă, ea încearcă să reconstituie evenimentul întocmai, cu aceiaşi invitaţi, îmbrăcaţi la fel, care trebuie să poarte aceleaşi discuţii. O serie de secrete, minciuni şi infidelităţi, care s-au petrecut cu 10 ani în urmă, se dezvăluie pe parcusul repetiţiei, iar personajele renunţă treptat la ideea de reuşită a evenimentului, încercând să atingă mai degrabă propria fericire. Mizanscena regizorului Radu-Alexandru Nica se concentrează asupra ideii de repetare a unui eveniment real (nunta), pusă în raport cu repetiția în teatru. "Publicul pătrunde în culisele teatrului şi asistă la o ironizare a mijloacelor teatrale, a relaţiilor dintre regizor şi actor, actori şi tehnicieni. Intrăm într-o zonă metateatrală, în care se lucrează extrem de deschis şi cu cărţile pe faţă", spune regizorul Radu Nica. El pariază pe un stil de joc brechtian şi pe un un spectacol care nu are o evoluţie crescendo, ci este mai degrabă un joc între iluzie şi deziluzie, energic pe alocuri, urmat de căderi adânci. Ritmul este susţinut prin tensiunea creată de actori, provocare la care artiştii orădeni au răspuns cu brio. "E o piesă mai filosofică decât pare, fără însă a fi un eseu sau o demonstrație seacă. Nu e nimic antipatic în ea, dimpotrivă, e un fel de tablou impresionist, aproape vesel, despre degradare. În plus, e și o meditație despre meseria pe care noi o practicăm, despre care spunem cu destulă naivitate că poate eluda cu succes trecerea timpului", declară Nica.

O trupă apreciată

Prezent la Oradea în cadrul unei conferinţe de presă, regizorul a vorbit şi despre prima experienţă de lucru pe care a avut-o cu actorii trupei Iosif Vulcan. "Am avut şi am mari aşteptări de la trupa orădeană, mai ales că am auzit de acest teatru de mult timp, prin prisma absolvenţilor care-şi doresc să se angajeze la Oradea", a spus Nica. "Am lucrat cu o trupă dornică să experimenteze şi m-a impresionat atmosfera armonioasă. Ne-am luat suficient timp pentru căutările artistice şi nu am apelat la soluţiile găsite la prima mână", susţine acesta. Din distribuţie fac parte actorii Mihaela Gherdan, Richard Balint, Anda Tămăşanu, Alin Stanciu, Dania Ţinca, Corina Cernea, Georgia Căprărin, Irene Flamann Cătălina, Şerban Borda şi George Voinesse. Scenografia este semnată de Cristian Rusu, coregrafia, de Florin Fieroiu, muzica de Alex Halka, iar de light design s-a ocupat Lucian Moga. Biletele s-au pus în vânzare la casieria teatrului şi pe biletmaster.ro. Preţul este unui bilet este de 25 de lei în sală, 30 de lei loja laterală, 35 de lei loja centrală şi 20 de lei la balcon.