Prima ediţie are loc vineri, la Muzeu - Festivalul Naţional de Artă Naivă
Festivalul Naţional de Artă Naivă va debuta vineri, 17 octombrie, la ora 12.30, la Muzeul Ţării Crişurilor, unde va avea loc vernisajul celei mai mari expoziţii de artă naivă din ţară, cu peste 350 de lucrări. Conceput în laboratoarele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, evenimentul se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, dar şi al instituţiei de cultură - Muzeul Ţării Crişurilor şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor. De asemenea, evenimentul a fost posibil cu sprijinul unor sponsori privaţi.
"Având în vedere tradiţia acestui fenomen artistic în România, este de la sine înţeles că organizarea unei expoziţii naţionale de artă naivă se justifică. Nu trebuie să uităm că artiştii naivi din ţara noastră au fost mereu apreciaţi pentru puterea de a exprima plastic aspecte din viaţa cotidiană, cu mult simţ al culorilor, cu un umor fin din care transpare uneori şi ironia. În concluzie este important ca Oradea şi Bihorul să-şi asume în continuare perpetuarea acestei întreprinderi de nivel naţional", a precizat prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
La eveniment au confirmat participarea 32 de artişti naivi din toată ţara, doi critici de artă (Ramona Novicov - Oradea, şi Iulian Bucur - Bacău), precum şi Şcoala de Arte din Botoşani, care deţine o colecţie impresionantă de artă naivă şi arta copiilor.
"Ne bucură interesul crescut al publicului orădean, fără îndoială un public educat, pentru arta naivă. Şcoala noastră este una dintre cele mai vechi din România, iar arta naivă ocupă un loc de cinste între preocupările noastre. De ce ? Arta naivă este expresia artistului simplu, din mediul rural în marea majoritate, păstrătorul unor vechi tradiţii româneşti. Ne onorează să putem expune lucrări ale unor pictori dintre care unii nu mai sunt printre noi şi să împărtăşim şi altora aceste vechi tradiţii naţionale", spune Liviu Andronic, directorul Şcolii de Arte din Botoşani. Asociaţia Artiştilor Naivi din România susţine această amplă şi unică manifestare artistică prin suportarea cheltuielilor cu transportul, cazarea şi masa artiştilor naivi invitaţi. „Ne bucurăm că am găsit sprijin şi susţinere din partea Consiliului Judeţean, Muzeului Ţării Crişurilor şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură, se pare că publicul din Bihor şi Oradea este mai sensibil la cultură decât alte zone ale ţării. Este o provocare şi pentru noi, dar sperăm să reuşim să facem un eveniment la care invitaţii să-şi dorească să participe în fiecare an", spune Mircea Stroe, preşedintele asociaţiei. Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor şi va putea fi vizitată pînă în 9 noiembrie.
Comentarii