Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, a organizat ieri o vizită de lucru pe şantierul noului sediu al Muzeului, de pe strada Armatei Române, la care a invitat muzeografi şi jurnalişti orădeni, dar şi pe Bocskei Laszlo, Episcopul romano-catolic de Oradea, pentru a vedea pe viu care este stadiul actual al lucrărilor, după aproximativ opt luni de la demararea lor, şi a evalua timpul real în care instituţia de cultură se va putea muta în casă nouă.

Mutarea, la sfârşitul anului viitor
"Am considerat necesar ca, după o perioadă importantă de timp în care s-a lucrat la muzeu, să avem un dialog cu constructorul pentru a vedea ce s-a realizat până acum", a arătat Chiriac, menţionând că lucrurile merg bine, dorinţa comună atât a executantului, cât şi a muzeului fiind ca lucrările să se deruleze aşa cum trebuie. "Cred că sfârşitul anului viitor ar fi o dată reală de predare a lucrărilor", a mai spus Chiriac. Alexandru Bucur, şeful de şantier, a arătat că la ora actuală sunt cu lucrările în grafic, primii muzeografi urmând să se mute în noul sediu într-un an. "Veţi vedea lucruri suprinzătoare", i-a anunţat Chiriac pe însoţitorii lui înainte de a porni pe şantier. Prima oprire a fost în apropierea Bibliotecii Judeţene, unde grupul a admirat faţada corpului dreapta, finalizată în proporţie de 95%, o lucrare reuşită, inclusiv în ce priveşte culorile, care sunt calde şi discrete. Următorul popas a fost în sala de expoziţii temporare A1, unde vizitatorii au primit cască de protecţie şi indicaţii preţioase pentru respectarea regulamentului de protecţie a muncii, iar apoi în zona birourilor.

Cu toate forţele înainte...
La etajul I au admirat viitoarea sală multifuncţională, cu o capacitate de aproximativ 400 de locuri. "Aici este sala pentru spectacole şi conferinţe", le-a explicat Chiriac colegilor săi de la Muzeu, menţionând că sala va fi prevăzută cu mobilier modular. "În acelaşi timp, acest spaţiu va fi unul al tapiseriilor", a adăugat directorul MTC. La etajul II îşi vor găsi locul exponatele de artă românească contemporană şi modernă, cele de artă universală, colecţiile de Istoria farmaciei, de Fotografie istorică etc. La etajul III vor fi expuse obiecte de cult: icoane, ouă, cruci, dar şi alte obiecte meşteşugăreşti. Ultimul popas a fost la demisolul corpului A, principal, unde se va amenaja o sală de tezaur, un lapidariu, laborator vivariu, acvarii şi terarii. De asemenea, la demisol va funcţiona şi un restaurant, în timp ce în cel de-al doilea corp, A1 din curte, la demisol vor funcţiona două săli de expoziţie, dar şi birourile de pregătire a expoziţiilor. Imobilul va fi prevăzut cu trei lifturi, din care unul va deservi vizitatorii, iar două sunt pentru transportul materialelor.

Impresionanta clădire construită pe vremea Imperiului Austro-Ungar, în jurul anului 1892, a adăpostit timp de 26 de ani Şcoala Regală de Cadeţi a Împărăţiei Habsburgice, iar după Marea Unire aici şi-a avut sediul comandamentul central al Diviziei 11 Infanterie moto. Edificiul s-a realizat după planurile arhitectului maghiar Alpar Ignac.