Proiect al celebrului designer Dorin Negrău - Tabăra de creație „HusART”
Celebrul designer Dorin Negrău se află, în aceste zile, acasă, la Husasău de Tinca, acolo unde, prin Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă, organizează tabăra de creație „HusART”.
Tabăra, aflată la prima ediție, se desfășoară în perioada 28 august-6 septembrie, și precede o rezidență de artă, ce va avea loc anul viitor, în București.
Important de reținut în acest proiect este intervenția a 14 artiști, pictori, participanți, asupra unor spații exterioare din Husasău de Tinca, creând, astfel, un spațiu cultural generat de o expoziție de artă contemporană modernă în mediul exterior rural.
Coordonatorul taberei este celebrul designer Dorin Negrău, ale cărui creații au fost purtate de vedete internaționale, precum Jennifer Lopez sau Alessandra Ambrosio.
„Ne dorim ca, prin aceste tabere de creație, să reintroducem în atenție și în circuitul de artă contemporană motivele tradiționale din zona Bihorului și, în principal, din zona Țării Crișurilor”, ne-a declarat Dorin Negrău.
Cei 14 artiști participanți la tabără sunt cazați în Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă, într-o casă muzeală din Husasău de Tinca, înconjurați de decorul specific unei case tradiționale din Bihor.
Ei trăiesc așa cum trăiau bunicii noștri, ceea ce, potrivit interlocutorului nostru, contribuie la stimularea creației și la pregătirea viitoarei expoziții de artă ce se va desfășura anul viitor, în București, unde se va promova tot ceea ce înseamnă această tabără de creație de la Husasău, cu artiști care provin din școala clujeană, coordonați de profesor universitar Ioana Olăhuț, șef departament pictură Universitatea de Artă Cluj.
De altfel, Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă a fost pregătit special pentru acest gen de tabere, pentru activități de creare artistică, atât pentru artiști consacrați, cât și pentru copii...
„Tabăra este o bună modalitate de promovare atât a localității Husasău de Tinca, cât și a motivelor tradiționale din zonă. Ne dorim ca oamenii din mediul rural să interacționeze cu arta contemporană, care, de multe ori, e destul de greu accesibilă inclusiv în mediul urban. De asemenea, scopul proiectului este de a promova tot ce înseamnă motivele moștenite de la bunici și de a le transpune într-o viziune nouă, actuală, de viitor...”, a mai punctat interlocutorul nsotru.
Originar din Husasău de Tinca, Dorin Negrău este singurul designer român aflat în calendarul New York Fashion Week, iar anul acesta a lansat acolo o colecție inspirată de un costum popular brodat de bunica lui din Husasău de Tinca, în urmă cu 60 de ani, colecție având ca inspirație broderia de Bihor. Creațiile sale sunt vândute în Europa, în lanțurile de magazine și în boutique-uri dedicate designerilor din SUA, Maroc, Brazilia, Franța, Germania, Rusia, Țările Baltice, Orientul Mijlociu și Asia.
Prezența sa la New York Fashion Week a influențat numeroși alți designeri cu renume să îi „imprumute” ideile de imprimeuri românești: Tory Burch, KTZ sau Anna Sui, fiind câțiva dintre ei.
Pe lângă modă și o linie de cosmetice, Dorin Negrău a creat costume de teatru - „Două liniuțe”, în regia Liei Bugnar - și film - „Tipografic Majuscul”, regizat de Radu Jude, și „Dragoste 2. America”, de Florin Șerban.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.