Cartea mea cu povești”, cel de-al 70-lea volum al poetei Mihaela Dindelegan, a fost lansată marți, 4 octombrie, în prezența a peste 300 de elevi, la Liceul de Arte Oradea și la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Autoarea a fost însoțită la eveniment de realizatorul ilustratelor la poveștile în versuri, actorul Rin Tripa, de doamna Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, și de tânărul folkist Andrei Arad, elev la Liceul de Arte.

Cu o naturalețe specifică experienței îndelungate cu copiii, invitații au cucerit, încă din primele clipe, elevii, care s-au lăsat purtați în lumea poveștilor, a inocenței și a armoniei, acolo unde fiecare vietate deține puteri supranaturale de înțelegere și relaționare cu cei din jur. Aceasta a fost, de fapt, și ținta autoarei, care a dorit să aducă în atenția celor mici aspecte esențiale privind empatia, cât și relația cu natura, flora și fauna din jur. Pacea, armonia și înțelegerea constituie mesajul esențial al volumului pe care copiii l-au primit cu deosebit entuziasm.

Indiferent că aduc în atenție exemple din lumea animală, cea acvatică sau din rândul speciei umane, poveștile scot în evidență posibilitatea înlăturării conflictelor prin dezvoltarea capacității de înțelegere a vieții celuilalt, respectiv printr-o corectă relaționare la categoriile de vietăți din jur.

Cartea prezentată copiilor conține 23 de povești în versuri și 78 de imagini. Textele au un limbaj foarte accesibil și ușor de memorat, un ritm și o muzicalitate extrem de plăcute și se încheie cu o concluzie moralizatoare, în genul fabulelor. Fiecare poveste este însoțită de planșe colorate, parțial colorate sau integral de colorat, astfel încât copiii să fie stimulați să-și dezvolte și talentul artistic odată cu însușirea mesajului. Ilustrațiile reflectă întru totul conținutul poveștilor și constituie, prin ele însele, stimuli pentru educația spre non-violență a copiilor.

Volumul „Cartea mea cu povești” a apărut în urmă cu câteva zile la Editura Primus Oradea și a beneficiat de granturi din partea Primăriei municipiului Oradea, fiind rezultatul proiectului „Noi și cartea cu povești”, al Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, al cărei președinte este Mihaela Dindelegan.