Pe parcursul acestui an atipic, dificil și plin de provocări, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a reușit să creeze personaje, spectacole și proiecte diverse pentru micii spectatori care au călcat pragul Sălii Arcadia sau au fost prezenţi la spectacolele desfăşurate în aer liber.

Astfel, în perioada iunie-octombrie, trupa Arcadia a susținut 87 de reprezentații pentru copii și adolescenți. Startul stagiunii estivale a fost marcat prin spectacolul Magic Show, care a avut loc în Amfiteatrul din Cetatea Oradea, în data de  6 iunie, și a continuat până la sfârșitul lunii octombrie, când, pentru o scurtă perioadă de timp, publicul a putut fi găzduit în sala de spectacol. De altfel, ca un preambul al unei veri pline de show-uri, trupa a celebrat ziua de 1 iunie, care a coincis cu prima zi în care teatrele au primit permisiunea de a se întâlni cu spectatorii, după perioada de lock-down, cu un happening. În seara de 1 iunie, în pasajul Vulturul Negru, actorii au transmis mesaje de încurajare copiilor şi invitaţii la teatru, din mingi uriaşe, luminate în culori vesele. Evenimentul a fost transmis live, pe Facebook.

 

Premierele anului 2020

Premierele anului 2020 au fost: Mult aer pentru nimic, în regia Deliei Gavlițchi, un spectacol nonverbal, destinat întregii familii, ce îşi propune să captiveze atenția şi interesul spectatorilor de orice vârstă, deschizând porțile către o lume colorată şi plină de personalitate.

1+1=1, un spectacol în regie colectivă, avându-le ca protagoniste pe Carina Bunea și Consuela Egeyed, care este și prima producție de teatru umbre din repertoriul Trupei Arcadia. Un spectacol non-verbal, dedicat copiilor cu vârste mai mari de 12 ani, adolescenților, tinerilor şi adulților care s-au adâncit în griji, stres, oboseala examenelor şi a şcolii sau rutina locului de muncă. Aceste două spectacole sunt primele producţii ale trupei care au beneficiat de videomapping, aducând un plus de magie fiecărei reprezentaţii.

Visul unei nopți de vară – Scenele Meșteșugarilor, un spectacol care s-a jucat pe pontonul din Cetatea Oradea, le prezintă privitorilor niște oameni absolut obișnuiți, care încearcă să facă un spectacol de teatru pe baza unui scenariu care înfățișează o poveste de dragoste, asemenea poveștii dintre Romeo și Julieta. Încercările lor nereușite sunt savuroase și reușesc să stârnească hazul spectatorilor. Spectacolul, în regie colectivă, a fost special conceput pentru sezonul estival şi va fi reluat în vara anului 2021.
Premierele anului 2020 sunt și Punguța cu doi bani, regizat de Szőke Kavinszki András și Spiridușii Moșului (regie colectivă) două spectacole care au fost finalizate în luna decembrie a anului 2020 şi care nu au putut fi prezentate încă publicului din pricina restricțiilor impuse de pandemie.

 

Proiecte implementate

Pe lângă cele cinci premiere pe care echipa le-a realizat în perioada pandemiei, trupa Arcadia a reușit și implementarea a două proiecte culturale de succes: Proiectul Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, dezvoltat în colaborare cu Asociația Culturală Teatrul de Copii și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect care, grație parteneriatului cu DGASPC Bihor, a facilitat organizarea unui workshop de creație cu beneficiari ai Centrului de Plasament Tinca.

Spectacolul Moromeții, după Marin Preda, în regia lui Gavriil Pinte. Spectacolul a fost prezentat elevilor de liceu din medii defavorizate din Bihor, Sălaj și Satu Mare și a intrat în repertoriul Teatrului Regina Maria, fiind de acum la dispoziția tuturor adolescenților care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat.

Un alt proiect important pentru publicul nostru țintă a fost Bune Maniere în Orașul de Hârtie, finanțat în cadrul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Oradea, program coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România - FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea. Și acest proiect a fost realizat în colaborare cu Asociația Culturală Teatrul de Copii și a implicat 25 de copii, cu vârste de aproximativ 6-10 ani, în construirea unui oraș din cartoane reciclabile în Parcul Libertății. Alături de ei, scenografi, butafori și actori ai Trupei Arcadia au adus un plus de îndemânare și imaginație în realizarea orașului. În acest proiect s-au născut și îndrăgitele mascote Dino și Mop care s-au întâlnit cu copiii în weekendurile lunii octombrie, asistând alături de ei la Lecțiile de Bune Maniere oferite prin show-uri interactive ingenioase realizate de către actorii Trupei Arcadia.

Întâlnirile cu personaje-surpriză au continuat și în luna decembrie, iar copiii care au trimis târziu scrisorile către Polul Nord, cu emoții că nu vor ajunge în timp util, au avut parte de o bucurie. În perioada 16-23 decembrie, l-au putut vedea pe Moș Crăciun printr-o vitrină, în căsuța lui din Pasajul Vulturul Negru și au putut să-i transmită direct dorințele, în condiții de siguranță, prin intermediul telefonului. 

 „Încheiem acest an cu recunoștință și bucuroși că, în ciuda dificultăților, am reușit să fim aproape de micii noștri spectatori. Ne dorim să ne revedem cu bine în noul an, sănătoși, inspirați și creativi!”, au transmis reprezentanţii teatrului.