Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, împreună cu Universitatea din Oradea - Facultatea de Arte și Muzeul Municipal Beiuș, organizează o seară muzeală cu tema „Cojocul de Tinca, o călătorie etnografică”.

În cadrul seratei care va avea loc joi, 10 februarie, de la ora 17.00, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor, vor fi prezentate elementele distinctive și particularitățile cojocului de Tinca sau a cojocului cu bumbălaci (nasturi), cum mai este numit.

Prezentarea acestei piese etnografice rare, de secol XX, va fi susținută de dr. Simona Ioana Bala, muzeograf în cadrul secției de Etnografie, împreună cu Răzvan Fericean, un tânăr pasionat de arta populară și a meșteșugului, care a reușit să reînvie această tradiție a cojocăritului, specifică zonei etnografice Holod. În cadrul evenimentului va avea o intervenție asupra acestei teme muzeograful Cristian Remus Țoța, de la Muzeul Municipal Beiuș.

Această seară muzeală face parte din proiectul cultural „Țara Crișurilor - vatră etnografică”, organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal prin secția de Etnografie cu scopul de a prezenta publicului larg patrimoniul etnografic disponibil în colecțiile Muzeului Țării Crișurilor. Activitățile avute în vedere în cadrul acestui program implică organizarea de expoziții și prezentări tematice, ateliere de meșteșugărit și creație populară.

„Secția Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal deține în colecție șase astfel de piese vestimentare, confecționate în primele două decenii ale secolului XX în atelierul de la Tinca, care prezintă elementele specifice acestui tip de cojoc. Broderia cu motive florale („pene”) cusute cu fire de lână este repartizată pe fața cojocului, pe spate și pe liniile de răscroială, cu scop decorativ și de întărire a îmbinărilor. Același scop îl au și aplicațiile de piele colorată ce sunt amplasate pe partea inferioară, pe lângă bordura de blană, pe partea de sus a spatelui și în partea de jos („țiroame”)” , aşa cum a transmis dr. Simona Bala.

Frumusețea și tehnica de lucru a acestor piese vestimentare au atras atenția tânărului Răzvan Fericean care, din pasiune pentru tradiții obiceiuri și obiecte etnografice, a reînviat tradiția confecționării de cojoace la vârsta de doar 21 de ani, realizând cojoace cohăneşti, binşeneşti sau cu bumbălaci.
Participarea la eveniment este posibilă cu prezentarea dovezii de vaccinare sau a unui test antigen negativ, în limita a 150 de persoane.