Secții noi de istorie și artă la Muzeul Țării Crișurilor
Începând de azi, 15 septembrie, bihorenii pot vizita secțiile nou amenajate la Muzeul Țării Crișurilor, de Istorie Modernă, Artă Universală și Artă Modernă. Orădenii vor descoperi obiecte de cult, cărţi religioase, picturi, sculpturi şi artă decorativă specifice fiecărei perioade în parte.
Deschiderea oficială a expozițiilor permanente, situate la etajul al II-lea al muzeului, a avut loc miercuri, 14 septembrie, în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal, a managerului MTC, Gabriel Moisa, a şefei secţiei de Istorie, Florina Ciure, sau şefului secţiei de Artă, Cornel Abrudan.
În expoziţia permanentă a Secției de Istorie, ce ilustrează aspecte din perioada modernă și contemporană a arealului Țării Crișurilor, se vor regăsi reprezentări grafice ale celor mai reprezentative clădiri din oraș, obiecte de cult, cărți religioase, pergamente. Expoziţia prezintă dimensiunea spirituală și culturală a Comitatului Bihor şi include, între exponate şi o Biblie tipărită în Oradea în anul 1660, sau partituri originale ale compozitorului Michael Haydn.
Orădenii vor descoperi și Bihorul între democrație și totalitarism, ultima sală fiind dedicată perioadei comuniste, dar şi o sală de istorie a farmaciei, care cuprinde, pe lângă mobilierul specific, cărți medicale, note de plată, rețete, vase, ustensile.
Expoziția permanentă a Secției de Artă aduce în atenția vizitatorilor colecții de artă românească modernă și contemporană (pictură, sculptură, artă decorativă și o sală dedicată Atelierului 35), artă europeană din secolele XV-XX (pictură, sculptură, artă decorativă) și artă europeană cu obiecte aparținând Artei 1900, precum și o sală de expoziții temporare, care este dedicată acum gravurii austriece.
Cele două expoziții au fost amenajate în cadrul proiectului de finanțare RO-HU 446 – Romanian-Hungarian Cross-Border Education Center of Cultural and Historical Heritage /Centrul Educațional Transfrontalier Româno-Maghiar pentru Conservarea Patrimoniului Natural și Cultural, prin Programul Intereg V-A România – Ungaria.
În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de amenajare a etajelor 2 și 3 ale muzeului, precum și sala de conferințe de la nivelul 1 cu o capacitate de 200 de persoane. Acesta presupune, de asemenea, achiziționarea elementelor de mobilier, de butaforie precum și tehnologie multimedia de ultimă generație. Secția de Etnografie, care este încă în lucru, ar putea fi deschisă la sfârșitul lunii octombrie.
Valoarea integrală a proiectului este de 10.172.739,24 euro, din care Muzeului Țării Crișurilor îi revin 2.994.852,69 euro. Din această sumă, 359.315,84 euro reprezintă cofinanțare din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării, iar 285.775,43 euro – contribuție proprie cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.