Până în data de 1 iulie se pot face înscrieri la cea de a XX-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt 2014. Pe lângă spectacolele care pot fi înscrise în una din cele trei secţiuni disponibile, se pot trimite şi lucrări pentru concursul de Creaţie Dramatică lansat de Teatrul Regina Maria în parteneriat cu Revista "Familia".

Festivalul de Teatru Scurt este singurul dedicat piesei într-un act din România şi datează încă din anul 1976. Din 1984, când a avut loc cea de a VI-a ediţie festivalul a devenit internaţional. De-alungul anilor, orădenii au vizionat spectacole din Ungaria, Italia, Franţa, Croaţia, Cehia, Republica Moldova, sau Japonia. Din anul 2013 Festivalul de Teatru Scurt devine parte a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea. Evenimentul este organizat de Teatrul Regina Maria cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Oradea. Structura festivalului cuprinde trei secţiuni: concurs, mari spectacole invitate şi secţiunea spectacole de club şi stradă. În cadrul festivalului se desfăşoară şi un concurs de creaţie dramatică de teatru scurt organizat în parteneriat cu revista "Familia". Înscrierile au început în data de 7 februarie şi se pot face până în data de 1 iulie. Spectacolele care se înscriu la secţiunea concurs trebuie să se încadreze în specificul festivalului de teatru scurt (maxim 90 de minute şi fără pauză) şi să fi avut premiera după data limită de de înscriere a ultimei ediţii a Festivalului de Teatru Scurt-1iulie 2013. Selecţia spectacolelor va fi realizată de directorul artistic şi de un selecţioner şi va fi anunţată până la data de 14 iulie 2014. Organizatorii asigură cazarea pentru cel mult două nopţi, masa şi transportul persoanelor şi decorurilor. La secţiunea spectacole de club şi stradă organizatorii asigură pe lângă masă şi cazare locaţia de joc, suport şi personal tehnic, posibilitatea de a achiziţiona mese la preţ de festival şi încasările după plata tuturor taxelor. Componenţa trupelor admise este de maximum 10 persoane. Trupele se vor ocupa de promovarea propriilor spectacole, iar biletele puse în vânzare trebuie să le aparţină.

Concurs de creaţie dramatică

Tot până în data de 1 iulie se pot trimite şi lucrări pentru concursul de creaţie dramatică. Piesa înscrisă nu trebuie să aibă mai mult de 25 de pagini (50.000 de semne fără spaţii), iar tematica este lăsată la libera alegere. Nu sunt admise piese care au mai fost publicate sau montate. Lucrările nu se semnează, iar pe plic nu se va menţiona numele şi adresa expeditorului. În plicul cu lucrarea se va introduce un plic mai mic care să conţină numele şi adresa autorului precum şi un motto care se va regăsi pe prima pagină a lucrării ca element de recunoaştere. Lucrările trebuie trimise pe adresa Teatrul Regina Maria, Piaţa Ferdinand nr 6, cod 410021. Premiul va fi decernat în cadrul festivalului iar textul va fi publicat în revista Familia şi transmis electronic tuturor teatrelor din ţară cu recomandări speciale din partea Teatrului Regina Maria. Câştigătorul are asigurata masa şi cazarea timp de două zile şi două nopţi şi i se va rambursa transportul, fiind invitat la Gala de Premiere.

Andreea COSTEA