Weekendul care s-a încheiat a fost unul pentru toate gusturile. Pe lângă teatru și muzică, iubitorii de film au putut vedea, într-o premieră de gală, la Filarmonica de Stat, „Spioni de ocazie”, un documentar inedit care a fost urmat de discuții libere cu regizoarea Oana Bujgoi Giurgiu și o parte dintre actori.

„Spioni de ocazie” este un film la care s-a muncit mult și care nu este în categoria consumatorilor de povești hollywoodiene. Este un documentar din fotografii și filmulețe alb-negru care reconstruiesc poveștile unor spioni care au avut un rol important în cel de-Al Doilea Război Mondial. Pentru acest film editorul Letiția Ștefănescu a văzut în jur de 40 de mii de imagini din care a ales, în final, în jur de 1.800. Filmul ilustrează recrutarea unor tineri sioniști din Palestina, trimiși înapoi în țările lor de origine din Europa de Est, inclusiv în România, pentru a obține informații despre germani.

În primăvara anului 1944, soarta multor piloți aliați, îndeosebi americani, căzuți în Europa de Est era necunoscută. Nu se știa dacă au fost executați sau dacă au fost luați prizonieri. Pentru a da de urma prizonierilor și a organiza o potențială evadare era nevoie de o forță operațională în teren, de care British Intelligence nu dispunea. Biroul MI9 din Cairo a venit însă cu o propunere surprinzătoare - găsirea unor agenți în rândul tinerilor sioniști care emigraseră din aceste țări în Palestina, înainte de război. Mulți tineri își doreau să se reîntoarcă în țările lor de origine și să lupte împotriva germanilor, însă Palestina se afla sub administrare Britanică și acest lucru nu era posibil decât dacă ar fi fost acceptați în armata Britanică. Mossad, care se ocupa de extragerea evreilor din Europa, s-a ocupat de recrutarea lor, dându-le sarcini suplimentare. Spionii de ocazie s-au trezit prinși între război, politică și viața personală.

Povestea pune în fața spectatorului realități delicate într-un mod direct, fără ocolișuri și fără să țină seama de sensibilități. Adevărul prevalează și este inserat în film prin intermediul unor istorici care pun poveștile în context.

Dacă i se poate reproșa ceva filmului este faptul că povestea este prea încărcată. Firul narațiunii este frânt în multe rânduri pentru că poveștile personajelor se intersectează făcând ca tabloul general să fie dificil de urmărit.

„Sunetul dă cursivitate filmului. Îi mulțumesc lui Sebastian Zsemlye din Marghita, care a creat toată atmosfera filmului de la zero. Le mulțumesc și actorilor din Oradea care au contribuit la realizarea lui”, a spus, printre altele, Oanei Bujgoi Giurgiu.

Din distribuția filmului fac parte actorii Paul Ipate, Daniel Achim, Ioan Paraschiv, Mihai Niță, George Bîrsan. Printre cei care dau voce personajelor sunt Istvan Teglas, Ionuț Grama sau Radu Bânzaru. Montajul îi aparține Letiției Ștefănescu, imaginea lui Alex Gâlmeanu (foto) și Mihai Tănase (video), sound design-ul lui Sebastian Zsemlye, iar muzica originală este compusă de Matei Stratan.

Printre actorii din film, spectatorii i-au putut identifica și pe Pavel Sîrghi și Carina Bunea, dar și pe alți amatori, o parte din filmări realizându-se în Oradea. 

Documentarul a avut premiera la TIFF 2021 și a obținut Mențiunea Specială a Juriului în cadrul Competiției Românești la Astra Film Festival Sibiu 2021. „Spioni de ocazie” este în cinema din data de 29 aprilie și a făcut parte din selecția Festivalului Cine Fest Miskolc (Ungaria) 2021 și a New Jersey Jewish Film Festival 2022.