La mijlocul lunii mai, în Cetatea Oradea, scriitorul Ştefan Lazăr a lansat cel de-al patrulea volum de aforisme şi cugetări, intitulat Potpuriuri. Lansarea a fost moderată de dr. Cristina Liana Puşcaş, printre vorbitori aflându-se P.S. Virgil Bercea, scriitorul Mircea Bradu şi Alina Gâdoiu Popa.

 

După ce şi-a dedicat viaţa carierei militare, Ştefan Lazăr şi-a dat seama, odată cu primul an de pensie, că toate cărţile citite în copilărie şi adolescenţă şi toate experienţele care i-au marcat viaţa au creat, undeva în cotloanele ascunse ale sufletului său, un izvor care acum este pregătit să curgă şi să dăruiască şi altora din limpezimea pe care numai înţelepciunea unei vieţi trăite frumos o poate avea. Profund marcat de creştinism şi de valorile sale imuabile, Ştefan Lazăr a ştiut să exprime, prin fiecare cugetare pe care o dăruieşte cititorilor, acea onestitate, uneori metalică, alteori emoţionantă, de care avem de cele mai multe ori nevoie, pentru a ne opri o clipă din iureşul cotidian şi a ne da răgazul să cădem pe-un gând.

„Omul, zice zicerea-într-o viaţă trebuie să planteze un pom, să contruiască o casă, să facă un copil şi să sape o fântână... Aşa cum şi Decalogul are trei variante foarte uşor aplicate, la cea de-a patra performanţă (săparea fântânii) au apărut şi variante (să scrie o carte, să facă un drum...). Ştefan Lazăr este fără îndoială un fericit, pentru că a plantat o livadă, a făcut trei copii şi a scris patru cărţi”, scrie Mircea Bradu, pe coperta volumului Potpuriuri.

„Şi la cărţi a realizat, dincolo de număr, încă o performanţă pentru că toate sunt construite din multe cărămizi verbale mici, abia perceptibile, care împlinesc formule, maxime, pilde, învăţături, care nu au numai bunătatea şi calea cea bună, fineţea, delicateţea şi apa sfinţită între litere ci şi viclenia, şiretenia, dar niciodată perfidia... Toate curăţate cu grijă de corpurile străine ale erorilor gramaticale şi ale circelor analfabete”, mai notează Mircea Bradu.

„Lucrarea de faţă a domnului Ştefan Lazăr, adună cuvinte întru mărirea Cuvântului spre bucuria şi minunarea noastră”, scrie şi P.S. Virgil Bercea. „Citite în tihnă, aceste Reflecţii din Galaxia Gutenberg ne dau dimensiunea omului în faţa lui Dumnezeu, a cuvintelor în faţa Cuvântului dar şi a înţelepciunii omului în faţa devenirii lui întru fiinţă în contextul măreţiei lumii care ne înconjoară”, a mai notat P.S. Bercea.

„De câte ori îi citesc cărţile, domul Lazăr reuşeşte să îmi amintească de fragilitatea vieţii, dar şi de bucuria de a trăi pe acest pământ, de minunea de a fi mamă, de iubire, de divinitate...” scrie Alin Gâdoiu Popa, în timp ce Cristina Liana Puşcaş mărturiseşte:

„Există cărţi care nu se cade să le citeşti de la prima până la ultima pagină, dintr-o suflare. E bine să le citeşti rând cu rând pentru că ele sunt un lanţ de experienţe de viaţă concentrate în câteva cuvinte. Cele patru volume semnate de domnul Lazăr fac parte din această categorie specială”.

Lansarea s-a bucurat de prezenţa soliştilor Lucian Maliţa şi Alex J. Thurzo, care au oferit un recital de muzică clasică.

Volumul Potpuriuri-Reflecţii din Galaxia Gutenberg a apărut la începutul anului 2018, la Editura Arca.