Vineri, 21 februarie, de la ora 19.00, la Sala Mare, va avea loc o nouă premieră a Ansamblului Nagyvarad; Cântec Ostăşesc. Spectacolul de teatru-dans este realizat de Mihályi Gábor şi are ca sursa de inspirație culegerea de cântece ostășești din Primul Război Mondial realizată de  Bartók și Kodály.

„Pentru noi este o mare onoare să-l avem alături pe Mihályi Gábor, artist emerit al Ungariei, pentru că este cel care ne-a salvat după ce fostul director artistic al ansamblului a demisionat şi cel care a ajutat trupa să găsească un echilibru între dansul folcloric şi cel contemporan”, a spus în deschiderea conferinţei de presă managerul teatrului, Cvikker Katalin. „Pentru  spectacolul Cântec Ostăşesc el nu a venit singur, ci cu o echipă întreagă de creatori, de la care trupa noastră a învăţat mult”, a mai spus managera.

„Ne aflăm la centenarul Primului Război Mondial, iar folclorul popoarelor din regiunea Carpatică este şi unul al războaielor, din păcate”, a spus coregraful. „Eu am privit subiectul dintr-o perspectivă feministă, a mamei care rămâne să-şi crească copiii după izbucnirea războiului, a iubitei, a nevestei, „părăsite” de bărbatul plecat pe front.  Dar nu m-am inspirat dintr-o istorie colectivă ci din poveşti individuale”, a mai spus Mihályi Gábor. Acesta a mai precizat că nu şi-a dorit neapărat să realizeze un spectacol de dans contemporan, dar a pornit coregrafiile de gesture fireşti şi le-a adaptat vremurilor noastre. O altă direcţie importantă a spectacolului este cea a culturii maghiare. „László Kelemen, colegul meu compozitor din Cântec ostășesc, a redactat un concert intitulat Bartók la Viena, având muzica bazată pe o culegere de cântecele ostăşeşti.  Concertul prezentat la Academia de Muzică de la Budapesta m-a impresionat profund. Așadar, Cântec ostășesc este, simbolic vorbind, și comemorarea unui concert, în care, pe lângă materialul folcloric, sunt incluse fragmente din operele lui Béla Bartók. Cântec ostășesc nu sărbătorește bătălii victorioase, dar nici nu deplânge pierderile. Finalul spectacolului nu este tragic, dar nici nu oferă eliberare. E dulce-amar, ca viața, unde, pe lângă soare, întotdeauna este prezentă și umbra”, a încheiat coregraful.

Pe lângă melodiile populare binecunoscute, în cadrul spectacolului de aproape o oră și 30 de minute vor fi incluse opere de Bartók precum „Dansuri populare românești”, „Trei cântece populare din județul Ciuc”, respectiv opere corale cântate de membrii Corului Filarmonicii de Stat Oradea.

Din echipa de creaţie adusă de regizor fac parte Almási Berta, Bacsó Lilla, Darabos Péter și Módos Máté.  Biletele la premiera din 21 februarie se găsesc deja la casieria teatrului, dar și online, pe www.biletmaster.ro. Totodată, sunt valabile și abonamentele de dans popular „Nagyvárad”, la fel ca abonamentele libere ale Teatrului Szigligeti.