Un portret fotografic celebru al lui Mihai Eminescu - Scos la licitaţie
Un portret fotografic celebru al poetului Mihai Eminescu, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand şi estimat între 1.200 şi 2.000 de euro, va fi scos la vânzare azi, la licitaţia Artmark.
Potrivit Artmark, licitaţia de Fotografie, care se va desfăşura miercuri, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton, va aduce în atenţia colecţionarilor o piesă cu valoare muzeală: portretul lui Mihai Eminescu la 19 ani, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand - activ în perioada 1863-1885 la Iaşi - după clişeul original făcut la Praga în 1869. Exemplarul a aparţinut Asociaţiei generale a studenţilor universitari români, secţiunea Bucureşti, după cum dovedeşte ştampila de pe verso. "În literatura de specialitate se consideră că portretul fotografic iniţial a fost realizat la Praga în tinereţea poetului, în 1869. Fotograful ieşean a reluat clişeul şi a realizat o serie fotografică la o dimensiune mai mare", se arată în comunicatul casei de licitaţii.
Povestea portretului
Cel care a realizat portretul orginal, care a intrat în istorie, este cehul Jan Tomáš, cunoscut de către personalităţile culturale ale momentului. "Această fotografie făcută în grabă la Praga avea să devină peste ani emblema lui Mihai Eminescu. Şi chiar dacă preferinţa pentru o imagine sau alta a poetului a cunoscut vârfuri sau scăderi de formă în funcţie de epocă, acest portret realizat în anul 1869, în Piaţa Sf. Wenceslas, atunci când Eminescu avea 19 ani, a reuşit să-şi impună supremaţia. Aşa îl cunoaştem noi pe Eminescu, aceasta era fotografia din cărţile de Limba Română: profil aproape sculptural, frunte înaltă, păr pe spate, papion", arată Mihaela Stanciu pentru Historia. Nici prin gând nu i-ar fi trecut fotografului Jan Tomáš că fotografia realizată de el va reprezenta mai târziu portretul oficial al scriitorului; nu ni-l putem închipui astăzi pe Eminescu altfel decât în fotografia lui Jan Tomáš din Praga. Dintre autorii care s-au aplecat asupra pozei, unii cred că i-a fost necesară lui Eminescu pentru dosarul de înscriere la Universitatea Carolină. Totuşi, Henriette (Harieta) Eminescu menţionează într-o scrisoare adresată Corneliei Emilian că fratele ei s-a fotografiat pentru "hatârul" Veronicai Micle. În epocă, întâia fotografie a lui Mihai Eminescu n-a fost percepută ca imagine absolută, ci a fost văzută ca o fotografie reuşită de tinereţe: "Portretul, despre care vorbim şi pe care l'am văsut într'o escelentă reproducere (după original) la d. A. C. Cuza, ne dă impresiunea unui frumos tînăr, care dacă nu aduce prea mult cu poetul de mai tîrziu arată desluşit caracterele fisionomice ale acestuia. Ras la mustăţi şi cu părul mare - reminiscenţe ale vieţii de actor - Eminescu ni se înfăţişează deja cu figura-i distinsă: cu capu-i cesarian remarcabil, cu faţa de un oval clasic, cu fruntea largă, netedă, nobilă, cu ochii luminoşi, visători, cuminţi, cu gura expresivă, cu toate trăsăturile feţii ca eşite din inspiraţia unui mare artist al armoniei plastice."
Alte imagini
Licitaţia realizează o incursiune în diferite epoci - de la interbelicul văzut din perspectiva maestrului Iosif Berman (un lot de 11 instantanee pitoreşti cu Bucureştiul interbelic, estimat între 300 şi 500 de euro), la universul copilăriei transpus de Carol Popp de Szathmari în fotografiile sale, cu o valoare estimativă între 50 şi 100 de euro. Fotografiile, realizate în ultimii ani de viaţă, prezintă pe verso marca altelierului, cu stema Regatului României. Stema a apărut în anul 1881 odată cu proclamarea României ca Regat, moment în care Szathmari devine şi fotograful Casei Regale.
Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: www.invetiengleza.ro
2014 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca si celelalte in state membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: www.fondurieuropenenerambursabile.ro