Un tablou dintr-o colecție privată, realizat în ulei din Ioan Constande, care îl înfățișează pe Vasile Ursu Horea, este în expertizare la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, Muzeul Național Brukenthal prezintă un tablou inedit, necunoscut până acum al unuia dintre căpeteniile răscoalei din 1784 - Horea.

„Așa cum se cunoaște artiști transilvăneni Franz Neuhauser și Anton Steinwald din Sibiu, la comanda guvernatorului Samuel von Brukenthal realizează chipurile lui Horea, Cloșca și Crișan în timpul când erau întemnițați la Alba Iulia. Lucrul acesta este menționat și în cel mai important volum dedicat răscoalei din 1784 Răscoala lui Horea, de D. Prodan, Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1984. Autorul spune: „La închisoare căpitanii au mai fost văzuți și de pictori. Unele portrete sunt evident autentice, făcute de cei care i-au văzut sau după asemenea portrete, imaginile sunt aceleași în maniere diferite. Cele mai aproape de realitate, mai vii, ne par cele păstrate în Muzeul Brukenthal din Sibiu, făcute de pictorul de la curtea guvernatorului”. (pag. 450) În decursul timpului O. Beu are meritul de a fi descoperit la Muzeul Național din Budapesta și gravurile lui Horea, Cloșca și Crișan făcute de artistul și curatorul colecției lui Brukenthal – Franz Neuhauser”, transmit reprezentanții Muzeului.

Născut în apropierea Sebeșului - Alba la Rahău, Ioan Costande a studiat între anii 1834-1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta și Viena. Din acest considerent, în marea majoritate a lucrărilor sale se semnează ca Pictor academic. A rămas în istoria artei din România ca unul din principalii pictori dar mai ales desenatori și litografi. A fost profesor la Institutul „Terezianum” din Sibiu, din 1841 și participant la Revoluția din 1848 în calitate de comandant al garzilor civile din Ocna Sibiului.

„Zilele trecute am primit pentru expertiză la Muzeul Național Brukenthal un tablou, dintr-o colecție privată realizat în ulei de Ioan Constande ce îl înfățișează pe Vasile Ursu Horea. Lucrarea este importantă din cel puțin două considerente. Unul este faptul că acest tablou în ulei este realizat de Ioan Constande. Astăzi se mai păstrează puține lucrări în ulei realizate de acest artist transilvănean. Pe piața de artă, în muzee și în colecții private sunt însă multe gravure realizate de Constande însă nu lucrări în ulei. Și în colecția Muzeului Brukenthal avem gravuri realizate după desenele lui Constande. Un al doilea fapt important este acela că personajul întruchipat de Ioan Constande este Horea, o figură istorică importantă a României. Această lucrare o consider importantă atât pentru istoria artei, pentru recuperarea creației lui Ioan Constande și pentru întregirea galeriei artistice a chipurilor lui Horea realizate în decursul istoriei. Sperăm că această lucrare, prin generozitatea colecționarului din București, să poată fi expusă și văzută de public anul acesta la Muzeul Național Brukenthal”, a spus directorul interimar al Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituță.