Muzeul Oraşului Oradea a vernisat joi, 6 octombrie, expoziţia Zestrea minerală a României, care cuprinde 122 de eşantioane mineralogice, aparţinând Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.

 

„Această expoziţie s-a născut din necesitatea de a face cunoscute publicului mineralele României sub o formă foarte condensată, de departe neexhaustivă”, a spus şeful secţiei Mineralogie a Muzeului „Victor Gorduza”, Sorin Priescariu. „Am simţit nevoia, noi, ca instituţie care în primul rând se ocupă cu zona mineralogică, să facem cunoscute mineralele descrise pentru prima oară în România”, a mai specificat acesta.

Expoziţia cuprinde mai multe minerale descrise pentru prima dată în România, precum şi câteva din cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional, având în total 122 de eşantioane.
În conceperea ei s-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului, puțină lume cunoscând faptul că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun). Eşantioane din categoriile amintite se găsesc în diverse colecţii din ţară, în cadrul diferitelor muzee sau instituţii de învăţământ superior.
Parteneri ai Muzeului Ţării Crişurilor şi a Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” au fost: Academia Română – Secția de Științe Genomice, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie, Institutul Geologic al României, Muzeul Național de Geologie din București, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Expoziția poate fi vizitată până în luna ianuarie 2023.