Pe simezele orădene pot fi admirate până în 10 august 78 de fotografii alb-negru și color semnate de artistul fotograf și fotoreporter Ótos András, din Novi Sad.

Galeria „Mezey Lajos”, din cadrul Centrului Expozițional EFA, situată în Corpul E (parter) al Cetății Medievale Oradea, a găzduit duminică, 23 iulie, vernisajul expoziției artistului fotograf și fotoreporter Ótos András, din Novi Sad (Serbia). Expoziția retrospectivă, organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA), în parteneriat cu Summit Agro România și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), a fost alcătuită din 78 de fotografii alb-negru și color. Imaginile se pot admira și pe site-ul AIEFA: https://www.eurofotoart.com/efa-exhibition-hals/efa-exhibition-center/03-2 /

Evenimentul a avut loc în prezența autorului, care a fost însoțit de doi ziariști de la redacția „Magyar Szó”, din Novi Sad, și a unui public numeros. Ótos András a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, președintele și curatorul expoziției, care a apreciat valoarea artistică a exponatelor, subliniind următoarele: „Puțini fotoreporteri au posibilitatea să fotografieze asemenea personalități, cum a avut autorul expoziției, care a fotografiat de la Papă, până la Putin, o serie de personalități de seamă din Serbia, dar și cei sosiți în țara vecină”.

Lucrările expuse, pe lângă faptul că sunt fotografii de reportaj de excepție, îndeplinesc și criteriile fotografiei artistice, ceea ce oferă astfel o valoare în plus exponatelor. În încheierea discursului, președintele AIEFA i-a înmânat artistului fotograf expozant Certificatul de patronaj al AIEFA și de auspicii ale Federației Internaționale Internaționale de Artă Fotografică (recunoscută UNESCO). În continuare, artistul fotograf și fotoreporterul Ótos András a mulțumit pentru posibilitatea de a expune în această galerie deosebită.

„Consider un cadou deosebit acest vernisaj, cu ocazia aniversării de 60 de ani de viață, precum și aproape 40 de ani de când lucrez ca fotoreporter al ziarului „Magyar Szó”. Este o mare bucurie să revăd creațiile mele expuse în această ambianță deosebită a Cetății medievale Oradea”, a subliniat artistul expozant.

În încheiere Szűcs László, redactorul șef al Revistei de cultură ”Ujvárad” și președintele Uniunii Jurnaliştilor Maghiari din România (MURE), a apreciat valoarea profesională și artistică a exponatelor și a mulțumit artistului fotograf și fotoreporterului Ótos András pentru participarea cu lucrările sale la expozițiile anuale de fotoreportaj organizat de MURE. Momentele muzicale au fost oferite de către profesorul de flaut Borzási Dávid, de la Liceul de Arte din Oradea.

Fotografiile expuse se vor putea viziona și pe ecranele mijloacelor moderne de transport din Oradea, datorită protocolului încheiat cu AIEFA și OTL SA.

Expoziția artistului fotograf Ótos András va rămâne la dispoziția publicului în Galeria „Mezey Lajos” până în 10 august, zilnic, între orele 16.00 – 20.00, accesul publicului fiind gratuit.