Publicul orădean este invitat joi, 29 august, să descopere o nouă perspectivă asupra orașului, în viziunea artistului Sebastian Comănescu, care dă viață unei clădiri cu o istorie specială pentru comunitate, prin intermediul unei lucrări de video mapping, cu tema „Changing Environments”.

Totodată, evenimentul își propune să atragă atenția asupra unor subiecte de actualitate: impactului umanității asupra planetei și a noilor tehnologii care influențează profund toate aspectele vieții. Proiecția de video mapping marchează finalul traseului național al celei de a doua ediții a Anualei de artă și știință Neo Art Connect - NAC 2024, organizată de galeria Galateca, Anca Boeriu și Andreea Sandu, Asociația culturală NeoArt România și UNITH2B architects, Hildegard Brandl și Anca Brandiburg.

Evenimentul este realizat de NAC în parteneriat cu Oradea Heritage și beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, Consiliului Județean Bihor și al CEMACON. 

Având ca punct de plecare tema NAC 2024, „Changing Environments”, lucrarea de pe fațada Pasajului Madách, va reinterpreta abstract istoria edificiului prin intermediul unor sisteme vizuale generative. Lucrarea video are ca sursă de inspiratie bazarul orădean ca loc de agregare, schimb, interacțiune și trecere, iar elementele grafice țin cont de detaliile arhitecturale specifice clădirii, sugerând reintegrarea pasajului in peisajul media contemporan.

Sebastian Comănescu este artist new media și designer. La baza lucrărilor sale stau fascinația pentru tehnologiile emergente și orientarea către biomimesis. Metodologia de lucru constă în preluarea și simularea de forme și fenomene naturale pe care le „traduce” în medii fizice sau digitale.

Nu întâmplător, în interiorul pasajului Madach-Republicii se află instalația Inima Orașului, parte din traseul de artă și știință NAC de la Oradea, creată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, traseu ce continuă și la Casa Darvas-La Roche cu două expoziții: expoziția cu tema anualei ce prezintă instalații ale artiștilor: Laszlo Aletta, Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Marina Oprea, Mihaela Pop, și „Bright Women Round Table”, instalație creată pentru NAC de către studioul Rizi, Alina Rizescu.

„Changing Environments” creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate, pe de o parte, dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale, prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre, afirmă curatoarele NAC, Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Intervalul de desfășurare a video mapping-ului: joi, 29 august, între orele 21.30 – 24.00.

Programul expozițiilor din Casa Darvas-La Roche și pasajul Madach-Republicii: marți-duminică, între orele 10.00-18.00, luni închis.

Accesul este gratuit.