Sala de concerte „Enescu - Bartókˮ a Filarmonicii de Stat Oradea va găzdui vineri, 20 august, de la ora 19.00, un eveniment muzical special, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Romeo Rîmbu.

Seria concertelor estivale organizate de Filarmonica orădeană continuă cu Dansurile maghiare nr. 1 - 21, de Johannes Brahms, o seară muzicală ce marchează Ziua Naţională a Ungariei prin piese inspirate din folclorul maghiar, sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu. Prețul biletului la acest concert este 35 lei.

„Mulțumim, pe această cale, partenerilor și sponsorilor noștri: Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Visit Oradea, Bosendorfer prin UnaCorda.ro,  D&C Oradea, Utopium Oradea, Zile și Nopți Oradea”, transmit reprezentanții Filarmonicii orădene.

Despre dirijor

Romeo Rîmbu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea.

Muzician complex, Romeo Rîmbu acoperă o arie largă a manifestării artistice, colaborând ca oboist cu diferite formaţii şi orchestre în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia, fiind multiplu laureat al concursurilor naționale de specialitate. În ipostază solistică, se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W. A. Mozart, în celebra sală Musikverein din Viena. Această lucrare, împreună cu concertele de Haydn şi Dittersdorf, au fost înregistrate pe două LP-uri pentru Casa de discuri Electrecord.

În ipostaza de șef de orchestră, Romeo Rîmbu acordă o atenție deosebită perfecționării artei dirijorale încă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei „Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea cu maeștrii Emil Simon și Paul Popescu, iar în 1994 a fost invitat la Budapesta de către maestrul Erich Bergel la un curs individual de perfecţionare. În anul 1995, a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Accademia di Pescara.

Dirijând peste 1.000 de concerte pe patru continente, în Europa, SUA, Canada, Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary  Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra- Coreea de Sud, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra of Athens, The Kindred Spirits Orchestra- Toronto, I Solisti dell’ Opera Italiana - Italia, Wuppertaler Symphonieorchester - Germania, precum și orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Târgu Mureş, Timișoara, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii  Române), Romeo Rîmbu a susţinut concerte în săli prestigioase ale lumii: Seoul Arts Center, Musikverein din Viena, Hercules-Saal din München, Teatrul Manzoni şi Opera din Roma, teatrul Arriaga din Bilbao, CRR Concert Hall - Istanbul, Auditorium Paganini din Parma, Yokohama Kanagawa Hall, Osaka Symphony Hall, Tokio Metropolitan Art Space, Warsaw Philharmonic Concert Hall, Glenn Gould Studio Toronto etc.

A fost membrul unor comisii de jurizare a concursurilor internaţionale de interpretare la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi precum Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini.

Este participant al unor prestigioase festivaluri internaționale: Assisi - Italia, George Enescu, Opera Nights, Festivalul de Film și Muzică, Jeunesse musicale, Intrada - România, Festivalul Euroregiuni Kosice - Slovacia, Wuppertaler Bühnen - Germania.

Punând în valoare creaţia compozitorilor ce au activat la Oradea (M. Haydn, W. Pichl şi K.D. von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra - imprimări cotate cu patru, respectiv cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă (BBC Music Magazine, Robert Dearling, February 1994). De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri Inedita şi Agora.

Romeo Rîmbu deţine din 1999 statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane cu sediul la Bistriţa, orchestră profesionistă privată cu care a susținut peste 40 de concerte de înaltă ținută artistică, în România și Japonia.

Prof. univ. dr. habil. Romeo Rîmbu a obținut în 2010 titlul de doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în 2014 a obținut titlul de doctor abilitat, fiind, din 2016, îndrumător al Școlii Doctorale a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Din 2016, Romeo Rîmbu deține și titlul de dirijor invitat de onoare al orchestrei naționale Teleradio Moldova.