Ziua Culturii Naționale - Poetul nepereche, omagiat la Oradea
„Eminescu este cel dintâi scriitor român care scrie către toţi românii într-un grai pe care românii de oriunde îl pot recunoaşte ca al lor”, spunea Nicolae Iorga.
Cel mai mare scriitor român pe care l-a ivit timpul până acum, Mihai Eminescu, a fost omagiat ieri, la Oradea, cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la nașterea sa.
Manifestarea s-a desfășurat în piațeta Independenței și a fost organizată de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, în parteneriat cu Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Universitatea Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea și Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.
După cuvintele introductive, rostite de conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere a Universității din Oradea, s-a intonat Imnul de stat al României. În continuare, lect. univ. dr. Anca Tomoioagă, specialist eminescolog din cadrul Facultății de Litere a Universității din Oradea, a îndemnat publicul să recitească operele eminesciene cu atenție. „Fără a reveni la versurile poetului, riscăm să cădem în capcana de a vorbi despre el în clișee”, a mai spus aceasta.
Evenimentul a continuat cu prelegerea susținută de dr. Ioan F. Pop, directorul Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea, care a reiterat îndemnul la studierea textelor lui Eminescu, subliniind rolul lor ca repere culturale esențiale. Totodată, acesta a evidențiat contribuția poetului la reînnoirea limbii române și a literaturii naționale, precum și rolul determinant al lui Iosif Vulcan în debutul tânărului Eminescu în revista Familia, în anul 1866.
„Un geniu nu poate fi analizat critic. Un om deplin al culturii române nu mai poate fi supus unui criteriu literar sau de critică literară. De aceea el trebuie demitizat, trebuie înțeles ca un om viu, care a scris enorm de mult. A trăit 39 de ani și a scris peste 15.000 de pagini. Trebuie spus: Eminescu nu e genial în tot ce a scris. E genial în unele poezii. De aceea, singurul fel de a omagia un scriitor, fie el cât de mare, cât de mic, fie chiar Eminescu, este de a-l citi și reciti. În rest, îl putem omagia desigur la 15 ianuarie și 15 iunie, dar între acestea ar trebui să-l mai și citim. Pentru că, dacă nu-l citim, Eminescu nu există...”, a menționat directorul Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”.
Un moment deosebit a fost oferit de Janna Murășan, studentă la Facultatea de Litere, specializarea Română-Engleză, care a recitat poezia „Mortua est”, de Mihai Eminescu. Evenimentul a continuat cu un moment artistic susținut de Alexandrina, Iuliana și Florian Chelu, de la Rock Filarmonica Oradea, care au interpretat versuri eminesciene pe muzică compusă de artiști orădeni. Ceremonia s-a încheiat cu depunere de buchete și coroane la statuia poetului, într-un gest de recunoștință și omagiu adus celui mai mare poet al literaturii române.
Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită începând cu 2011 odată cu ziua poetului Mihai Eminescu în urma unei legi promulgate în decembrie 2010.
Când auzi discursuri cu greșeli precum ENORM DE MULT, când despre Eminescu vorbesc tot felul de falsi eminescologi ( ce au scris ei în domeniu?) chiar ti se face sila.