Muzeul Țării Crișurilor (MTC) organizează, în cadrul programului cultural multianual „Țara Crișurilor - vatra etnografică”, o seară muzeală dedicată costumului tradițional de Bihor din satele de pe Valea Barcăului. Evenimentul va avea loc vineri, 24 iunie.

Manifestarea va debuta la ora 17.30, la sediul din strada Armatei Române, şi se desfăşoară sub egida Zilei Universale a Iei.
Evenimentul se va deschide cu vernisajul expoziţiei „Costumul tradițional de Bihor de pe valea Barcăului” cu exponate din colecția particulară a Muzeului de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, din Iaz, jud. Sălaj. „Tânără şi entuziastă protectoare a patrimoniului mobil și imobil din satele de pe Valea Barcăului și Sub-Meseș, Ligia Alexandra Bodea a reușit să constituie o colecție impresionantă prin reprezentativitatea și importanța pieselor salvate de la distrugere”, se arată în comunicat.

Cel de-al doilea eveniment va avea în prim-plan obiceiul de împletit coronițe de Sânziene şi este o demonstrație susținută de țărănci din sate de pe Valea Barcăului. Una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale verii este cea a Sânzienelor, protectoare ale lanurilor de grâu și orz aflate în pârg. În această zi, tinerele fete și neveste împleteau cununi din flori de sânziene și spice de grâu, care aveau menirea de a proteja de duhurile rele atât oamenii, cât și animalele.

Manifestarea va continua cu lansarea atelierului de creație „Să redescoperim cămașa tradițională din Bihor”, în care participanții doritori vor fi îndrumați să realizeze în totalitate propria cămașă tradițională folosind ca model o piesă din patrimoniul Secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor. Piesele vestimentare astfel realizate vor face parte din expoziția care va fi deschisă cu ocazia Zilei Universale a Iei 2023. 

Intervențiile din cadrul evenimentelor vor fi susținute de dr. Simona Bala, muzeograf la Secția de Etnografie a Muzeului Tării Crișurilor, și de Ligia Alexandra Bodea.

Partenerii manifestării sunt: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din Iaz, jud. Sălaj, Universitatea Oradea, Muzeul Municipal Beiuș și Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”.

Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.