MADR: Fermierii au obligaţia de - Respectare a normelor de ecocondiţionalitate
Normele de ecocondiţionalitate ţin de domeniul mediului, schimbărilor climatice, bunelor condiţii agricole ale terenurilor, cel al sănătăţii publice, a animalelor şi a plantelor, precum şi al bunăstării animalelor.
Pentru a beneficia de plăţile directe sau ajutoarele naţionale tranzitorii, fermierii, indiferent de sectorul agricol în care îşi desfăşoară activitatea, trebuie să respecte anumite reguli, cele mai multe impuse de autorităţile europene. Printre aceste reguli se numără şi normele de ecocondiţionalitate pe care autorităţile pun mare preţ, nerespectarea acestora atragând sancţiuni constând în reducerea cuantumului plăţilor acordate şi putând ajunge chiar până la excluderea de la plata subvenţiilor, în cazul în care abaterile de la aceste norme sunt foarte grave. Normele de ecoconditionalitate ţin de domeniul mediului, schimbărilor climatice, bunelor condiţii agricole ale terenurilor, cel al sănătăţii publice, a animalelor şi a plantelor, precum şi al bunăstării animalelor.
Agricultorii care, prin activitatea lor, depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor trebuie să respecte inclusiv normele privind introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor. Obligaţiile acestora sunt următoarele: utilizarea numai de produse de protecţie a plantelor omologate de Comisia Naţionala de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, care se regăsesc în baza de date Pest-Expert; utilizarea de produse de protecţie a plantelor să fie făcută doar în scopulpentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare; produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestor produse, emisă de unitatea fitosanitară din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea. De asemenea: este permisă aplicarea de tratamente cu produse de protectie a plantelor în zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite de lege; fermierii au obligaţia de a respecta condiţiile de depozitare, manipulare şi utilizare a produselor de protectie a plantelor în exploataţiile agricole, aşa cum sunt prevăzute la capitolul VI, pct. 6.3 - 6.6 din Codul de bune practici în fermă, aprobat prin Ordinul nr. 1234/2006. Mai mult decât atât, fermieri au obligaţia de a păstra cel puţin 3 ani documentele de evidenţă contabilă a produselor de protecţie a plantelor depozitate şi utilizate în exploataţie, precum şi Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor. De precizat că sancţiunile pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate se pot aplica pentru unul sau mai mulţi ani la rând, cu excepţia cazurilor în care, din motive întemeiate, fermierii nu au putut respecta aceste norme.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.