La sediul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor are loc, în aceste zile, semnarea primelor contracte de finanţare din noul Program Naţional de Dezvoltare Naţional, pe Submăsura 6.1. „Instalarea tinerilor fermieri".

Ca de fiecare dată, tinerii din judeţul Bihor s-au arătat interesaţi de măsurile adresate lor, astfel, în sesiunea deschisă anul trecut, au depus proiecte  242 de tineri dornici de-a desfăşura o activitate agricolă în mediul rural. Dintre acestea, 139 de proiecte sunt eligibile, iar beneficiarii sunt invitaţi în vederea semnării contractului la sediul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bihor, valoarea sprijinului fiind de 40.000 euro pentru cei care deţin o exploataţie agricolă între 12.000 şi 29.999 euro şi 50.000 de euro pentru exploataţiile cuprinse între 30.000 - 50.000 euro. Valoarea totală a contractelor este de 5.970.000 euro. „În Bihor, în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013, au fost instalați peste 950 de tineri fermieri din cei 12.000 instalați la nivel național. Tânărul fermier este o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deţine competenţele şi calificările profesionale adecvate şi care se stabileşte pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef al exploataţiei respective, exloataţie agricolă care are dimensiunea economică între 12.000 euro şi 50.000 euro. Prima Cerere de Plată se va depune imediat după semnarea contractului şi va reprezenta 75% din valoarea primei de instalare (37.500 de euro pentru Contractele a căror primă este de 50.000 de euro şi 30.000 euro pentru 40.000 euro). Înaintea solicitării celei de-a doua tranşe care se va depune în maximum 33 de luni de la semnarea contractului, beneficiarul se obligă să facă dovada creşterii performanţei economice a exploataţiei, prin comercializarea producţiei proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranşe, respectiv 7.400 euro pentru beneficiarii a căror sprijin este de 50.000 euro si 6.000 euro pentru cei de 40.000 euro",  menţionează Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor, prin intermediul unui comunicat de presă transmis ieri.

În cazul exploataţiilor agricole ce vizează creşterea animalelor, beneficiarul se obligă să prevadă în Planul de afaceri amenajarea privind gestionarea gunoiului de grajd, conform normelor de mediu. Tânărul fermier trebuie să înceapă implementarea proiectului în termen de nouă luni de la semnarea contractului, îşi va stabili domiciliul şi sediul social în UAT-ul în care este înregistrată exploataţia agricol, iar în cazul în care va fi încadrat într-o activitate salarizată, locul de muncă deţinut va fi în acelaşi UAT sau zona limitrofă a UAT în care este înregistrată exploataţia.

Cel mai probabil o nouă sesiune pentru depunerea proiectelor pe măsura 6.1. „Instalarea tânărului fermier" va fi deschisă în cursul lunii martie, în acest moment fiind în derulare procedura de emitere a Ghidului Consultativ în vederea supunerii dezbaterilor publice.

R.C.