Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) informează că a fost lansată sesiunea permanentă de primire a cererilor de proiecte pentru Măsura 421 -"Implementarea proiectelor de cooperare".

Destinaţia Fondurilor

Măsura 421 "Implementarea proiectelor de cooperare" se încadrează în Axa IV - "LEADER" şi reprezintă una din cele trei măsuri de investiţii ale acestei Axe. Fondurile europene disponibile sunt destinate Grupurilor de Acţiune Locală, care sunt încurajate şi sprijinite să întreprindă o acţiune comună cu alte grupuri LEADER sau cu un grup care are o abordare similară şi care se află într-o altă regiune, într-un alt stat membru sau chiar într-o ţară terţă. Prin intermediul Măsurii 421 se vor finanţa proiecte de cooperare transnaţională (între România şi alte state membre sau terţe) şi inter-teritorială (în cadrul României, între GAL şi alte grupuri/ parteneriate care funcţionează după principiul LEADER, parteneriate public-private selectate în cadrul Axei III conform art. 59 e) din Regulamentul (CE) nr. 1698/ 2005 sau orice alte grupuri rurale organizate după metoda LEADER (grupuri locale care să aibă un rol activ în dezvoltarea rurală, să fie organizate pe baza parteneriatului actorilor locali, grupuri de iniţiativă locală, micro-regiuni şi alte parteneriate de tip LEADER, grupuri finanţate prin Axa IV din FEP) şi recunoscute de statul membru.

Tipuri de cooperare

În cadrul LEADER sunt posibile două tipuri de cooperare: cooperare interteritorială: cooperarea între diverse zone rurale din acelaşi stat membru. Aceasta poate avea loc între grupuri LEADER şi este, de asemenea, deschisă altor grupuri locale care utilizează aceeaşi abordare participativă; cooperarea transnaţională: cooperarea între grupuri LEADER din cel puţin două state membre sau între grupuri din ţări terţe care au o abordare similară. Potrivit datelor prezentate de APDRP, proiectele eligibile pentru sprijin vor fi acţiuni comune care corespund obiectivelor măsurilor din cele 3 axe (Axele I, II si III) ale FEADR. Acţiunile comune pot avea ca obiectiv şi construcţia instituţională: schimb de experienţă şi bune practici privind dezvoltarea locală prin publicaţii comune, organizarea de evenimente, proiecte de twinning (schimb de manageri de program şi de personal) sau lucrări de dezvoltare comune sau coordonate în comun, precum şi acţiuni de instruire. De asemenea, sunt eligibile costuri ocazionate de pregătirea proiectului.