Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat pentru plata primelor de asigurare.
Schema de ajutor de stat în agricultură se acordă producătorilor agricoli pentru primele de asigurare aferente poliţelor de asigurare încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare după cum urmează: poliţele prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta; poliţele prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomenele prevăzute la litera a), precum şi a altor piederi cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile şi/sau pierderilor cauzate de boli ale animalelor sau ale plantelor sau de infestări parazitare. Beneficiarii ajutoarelor de stat sunt IMM-urile care desfăşoară activitate în domeniul producţiei primare agricole, definite conform Legii nr. 346/2004. Cuantumul ajutorului de stat reprezintă o cotă procentuală din costul primelor de asigurare plătite de către producători agricoli, după cum urmează: 70% din costul primelor de asigurare aferente poliţelor care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale; 50% din costul primelor de asigurare aferente poliţelor care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomenele prevăzute la litera a), precum şi
a altor piederi cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile şi/sau pierderilor cauzate de boli ale animalelor sau ale plantelor sau de infestări parazitare. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare către beneficiari. Potrivit actului normativ, instituţia publică responsabilă cu implementarea măsurii este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti. Ajutorul de stat se acordă pentru primele de asigurare aferente poliţelor de asigurare încheiate după data publicării numărului de înregistrare a cererii de exceptare pe site-ul Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.