Prin reglementările existente, Ministerul Agriculturii acordă licenţe de depozit pentru cereale (seminţe de consum), în baza solicitărilor şi a documentaţiilor depuse de către deţinătorii de silozuri şi magazii, dar şi după verificarea acestor spaţii de depozitare de către comisia de audit.

Într-un asemenea context, conform datelor Direcţiei Agricole Bihor, din judeţul nostru au depus cereri pentru acordarea licenţei de depozit 7 societăţi comerciale, dintre care numai la 4 dintre acestea s-au dat licenţe. Cei patru sunt: S.C. Nutrientul Palota, S.C. Sadelli Prodcom SRL Biharia, S.C. Agroind Cauaceu şi S.C. Abo Trade SRL Oradea. Capacitatea totală de depozitare este de 46.800 de tone.
Pentru faptul că aceste 4 societăţi comerciale deţin licenţă de depozit, ele pot elibera cartificate de depozit celor care depozitează aici cereale de consum. Avantajul de a avea certificat de depozit constă în aceea că posesorul certificatului de depozit poate contracta, de la bănci, credite pentru producţie, credite la nivelul valorii producţiei depozitate şi pentru care deţine aceste certificate de depozit. Altfel spus, certificatul de depozit este garanţia pentru creditul contractat.
În afara celor 4 societăţi comerciale enunţate mai sus care au primit licenţă de depozit, în Bihor mai sunt încă 108 agenţi economici care deţin spaţii autorizate pentru depozitarea cerealeleor (silozuri şi magazii), numai că aceştia nu pot elibera certificate de depozit (!) pentru că nu au licenţă de depozitare. Acesta este marele dezavantaj. Ei pot primi (depozita) doar în custodie cerealele aduse de diverşii producători agricoli.