Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei Submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/conducători unici ai unei exploatații agricole.

Printre obiectivele Submăsurii se numără: creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate; îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă; crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole. Solicitanţi eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această Submăsura sunt: tinerii fermieri, în conformitate cu art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole; persoana juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier se instalează şi exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce priveşte deciziile referitoare la gestionare, la beneficii şi la riscurile financiare legate de exploataţie. Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în planul de afaceri pentru a facilita tânarului fermier începerea activităţilor agricole, iar cheltuielile - realizate în acest scop. Justificarea sprijinului se realizează prin îndeplinirea obiectivelor propuse prin Planul de Afaceri. În ceea ce priveşte exploataţia, aceasta trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: dimensiunea economică a exploataţiei să fie cuprinsă între 12.000 - 50.000 SO; exploataţia trebuie să fie înregistrată ca microintreprindere/ intreprindere mică, obligatroiu înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primărie în Registrul Agricol, la APIA - în Registrul Unic de Identificare şi la ANSVSA în Registrul Exploataţiilor - după caz, înainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.

Reamintim că, până la data de 16 mai, cererile se pot depune la Centrele judeţene/locale ale APIA fără penalizări. Cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 16 mai 2016, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul, dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 16 mai, potrivit prevederilor art.13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 din 11 martie 2014. Solicitările depuse după data de 10 iunie 2016 nu mai sunt admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin.