Versiunea îmbunătăţită a aplicaţiei CPAC este un instrument util pentru promovarea la nivelul Uniunii Europene a producătorilor români.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) prezintă versiunea actualizată a CPAC - Catalogul Produselor Alimentare Certificate, aplicaţie mobilă care permite identificarea şi localizarea în timp real a produselor alimentare româneşti certificate. Astfel, utilizatorii vor putea verifica autenticitatea produselor şi vor putea consulta detaliile referitoare la producător şi la reţetele utilizate, cu ajutorul funcţiei de scanare a codurilor QR aplicate pe etichetele produselor omologate. Catalogul Produselor Alimentare Certificate, dezvoltat integral de către AFIR, ajută consumatorii să aleagă produsele alimentare care sunt sigure şi autentice, fără intermediari. De asemenea, în cazul în care codul QR este aplicat pe produs, acesta va putea fi scanat, cumpărătorul având imediat la dispoziţie toate datele acestuia. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, noua versiune a aplicaţiei CPAC poate fi utilizată şi în sistemul de operare IOS, nu numai în Android. Aplicaţia CPAC a fost lansată în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) la începutul lunii noiembrie 2018 şi este rezultatul unei acţiuni de voluntariat a departamentului IT din cadrul AFIR. Prin intermediul aplicaţiei, Agenţia promovează şi sprijină consumul produselor omologate la nivel naţional (produse tradiţionale, montane, cu reţeta consacrată) şi la nivel european (produse cu denumire de origine protejată - DOP sau cu indicaţie geografică protejată - IGP). Totodată, aplicaţia ajută consumatorul să se ferească de falsuri, pentru că tot ceea ce certifică MADR pe hârtie este introdus automat şi în această aplicaţie. Aplicaţia poate fi folosită pe întreaga planetă atât timp când produsul are un QR, cod  care oferă detaliile despre produs, reţetă, producător, respectiv valabilitate, întrucât dacă un certificat expiră, acesta este scos automat din baza de date.

Reamintim că CPAC cuprinde: lista cu toate produsele atestate, detalii produs (descriere, locaţie, denumire, tip atestat, categorie produs), vizualizare pe hartă GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate (Tradiţional, DOP, IGP, STG, Reţetă Consacrată etc.), cu posibilitate de accesare şi contact direct din aplicaţie, vizualizare detalii despre producători (telefon, adresă sediu social şi punct lucru, listă atestate), căutare în lista de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit judeţ sau pe o anumită rază, în funcţie de tipul atestatului şi categoria de produs, citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii produs.