Potrivit datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în momentul de faţă există Submăsuri din cadrul PNDR pe care nu au fost accesate fondurile europene nerambursabile disponibile.

În cazul Submăsurii 4.1 - sectorul fermă de familie, au fost depuse proiecte în valoare de peste 24,68 de milioane de euro, iar în sectorul vegetal, din cadrul aceleiaşi submasuri, fondurile au fost epuizate, valoarea proiectelor depuse fiind de peste 86,42 milioane de euro. În cazul sectorului zona montană din cadrul Submăsurii 4.1, au fost depuse proiecte cu o valoare de peste 20 de milioane de euro, în vreme ce fermierii care au vrut să îşi dezvolte exploataţiile zootehnice au depus proiecte cu o valoare de 45,11 milioane de euro, adică mai mult de jumătate din suma alocată pentru anul 2015. Potrivit celor mai recente date publicate de AFIR, pe Submăsura 4.1a, sectorul exploataţiilor pomicole, valoarea proiectelor depuse a ajuns la 3.161.203 euro, în schimb, în cazul sectorului obţinere material de înmulţire şi plantare fructifer, nu au fost accesate fondurile europene nerambursabile disponibile prin PNDR.

Cu toate că una dintre şansele de creştere a veniturilor fermierilor este aceea de a vinde produse procesate, adică cu valoare adăugată mare, în cadrul Submăsurii 4.2, sectorul creare unităţi de procesare, valoarea proiectelor depuse la AFIR este de numai 2,42 de milioane de euro, în condiţiile în care suma alocată a fost de aproape 45 de milioane de euro. De asemenea, antreprenorii din zona montană, care au cerut prin asociaţiile care îi reprezintă alocări specifice, nu s-au arătat prea interesaţi de accesarea fondurilor europene nerambursabile disponibile, dovadă că în sectorul dezvoltare şi modernizare unităţi de procesare zona montană şi sectorul creare unităţi de procesare zona montană, din cadrul Submăsurii 4.2, valoarea proiectelor depuse este zero. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte sectorul dezvoltare şi modernizare unităţi de procesare din cadrul submăsurii 4.2a, sectoarelor infrastructură apă/apă uzată şi infrastructură educaţională din cadrul Submăsurii 7.2, precum şi a sectoarelor investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural şi investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural - zona montană, din cadrul Submăsurii 7.6. De precizat că pe Submăsurile 7.2 şi 7.6 termenul-limită pentru depunerea proiectelor este 18 decembrie 2015.