Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat lansarea în perioada următoare a primei sesiuni dedicate formării profesionale a fermierilor și susținerea activităților pentru dobândirea de competențe profesionale în acord cu cerințele pieței.

Prin intermediul acestei finanțări se urmărește îmbunătăţirea competenţelor şi cunoştinţelor de bază prin acţiuni de formare profesională şi dobândire de cunoştinţe în rândul fermierilor, în special tineri fermieri care au beneficiat de sprijin financiar nerambursabil prin Submăsura 6.1, fermieri care activează în ferme mici și care au beneficiat de sprijin prin Submăsura 6.3 și beneficiari ai măsurii de agromediu și climă - Măsura 10 din cadrul PNDR.  Finanțarea nerambursabilă alocată este de peste 46 de milioane de euro, iar fondurile vor fi accesate de către organisme publice sau private implicate în activitatea de formare profesională a adulților. Conform unui anunț făcut de AFIR pe pagina sa de Facebook, primul apel de proiecte dedicat submăsurii 1.1 – „Sprijin pentru formarea profesională, precum și a acțiunilor pentru dobândirea de competențe” este programat să înceapă în perioada următoare, dar nu mai devreme de decembrie 2017, după îndeplinirea condițiilor de implementare a platformei IT utilizate pentru depunerea cererilor de finanțare. Bugetul total disponibil este de peste 46 de milioane de euro, fiind împărțit după cum urmează: 11.100.000 de euro - este alocată beneficiarilor submăsurilor 6.1 și 6.3 din PNDR; 35.213.707 de euro - este alocată beneficiarilor submăsurii 10 din PNDR. Potrivit AFIR, vor putea solicita finanțare nerambursabilă prin intermediul acestei sub-măsuri organizațiile publice sau private acreditate de formare profesională în mod individual sau în cadrul unor parteneriate formate înainte de depunerea cererilor de finanțare. Programele de formare profesională susținute vor fi organizate în următoarele domenii de activitate: îmbunătățirea cunoștințelor fermierilor în scopul practicării de tehnici și tehnologii agricole și inovative;    îmbunătățirea cunoștințelor legate de standarde comunitare la nivelul fermei; diversificarea activităților în exploatațiile agricole; managementul general al fermei (contabilitate, marketing, cunoștințe TIC, etc). Participarea beneficiarilor finali în cadrul acestor activități de formare profesională este gratuită, cheltuielile eligibile fiind decontate firmelor organizatoare de către AFIR. Printre cheltuielile eligibile se numără: onorariile lectorilor (inclusiv salarii, cazare, masă și transport); cazare diurnă și transportul participanților; materiale didactice și consumabile; închirierea de echipamente necesare; închirierea de spații necesare pentru susținerea activităților de formare profesională.

Precizăm că măsura nu este încă activă, conform anunțului făcut de AFIR, perioada estimativă de lansare fiind stabilită în funcție de condițiile de  implementare a platformei IT, însă nu mai devreme de decembrie 2017.