Prin intermediul verificării pe teren, solicitantul dovedeşte în mod oficial acurateţea şi autenticitatea informaţiilor înscrise în cererea de finanţare.

Verificarea pe teren constituie o etapă importantă pentru fermierii care doresc să acceseze fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020. Astfel, verificarea pe teren se va realiza pentru toate cererile de finanţare referitoare la modernizări (inclusiv dotări), extinderi, renovări. Reprezentantul Serviciului Active Fizice şi Plăţi Directe (SAFPD) poate decide asupra neefectuării vizitei pe teren, cu aprobarea Directorului Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) numai în cazuri excepţionale, mai precis atunci când condiţiile meteorologice nu permit efectuarea vizitei pe teren. Potrivit reglementărilor în vigoare, verificarea pe teren se va face şi în cazul investiţiilor noi, dacă pentru verificarea anumitor criterii de eligibilitate, expertul consideră oportună verificarea acestora pe teren, aceasta realizându-se pe baza unei Note aprobate de OJFIR.

Tot în baza unei astfel de Note aprobate de OJFR se desfăşoară, atunci când se consideră necesară, verificarea pe teren a cererilor de finanţare şi în cazul Sub-măsurilor 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri şi, respectiv, 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici verificarea pe teren se va realiza pentru toate cererile de finanţare. În ceea ce priveşte Sub-măsura 4.1a - Investiţii în exploataţii pomicole, verificarea pe teren se va face pentru toate cererile de finanţare care decid să efectueze cheltuieli realizate înainte de semnarea contractului de finanţare. În situaţia în care se constată, în urma verificării documentelor, neeligibilitatea cererii de finanţare, expertul Compartimentului de Evaluare Serviciul Active Fizice şi Plăţi Directe (SAFPD), cu avizul şefului de serviciu şi aprobarea directorului OJFIR, nu va mai efectua vizita pe teren, chiar în cazul modernizărilor, consemnând în Fişa de evaluare generală a proiectului motivele care au condus la o astfel de decizie.

Potrivit legii, reprezentantul AFIR care efectuează vizita în teren are dreptul de a solicita informaţii, respectiv documente referitoare la elementele verificate, la finalul verificărilor solicitantul având obligaţia de a semna fişa de verificare pe teren E 3.8, iar expertul verificator - de a înmâna o copie a fişei. De asemenea, concluziile verificărrii pe teren vor fi finalizate prin completarea Fişei de verificare în teren şi în Raportul asupra verificării pe teren, la acesta din urmă fiind anexate şi fotografii din teren.