AFIR: Timp de trei luni, fermele mici pot solicita finanţare
Prin intermediul Submăsurii 6.2 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (PNDR 6.2), micile ferme agricole pot primi sprijin nerambursabil de 15.000 de euro.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că depunerea cererilor de finanțare a început în 3 mai, fermierii având la dispoziție trei luni pentru a absorbi un buget total de 100 de milioane de euro. Scopul acestor finanțări este acela de a sprijini fermele mici pentru a deveni întreprinderi agricole viabile, care își propun să comercializeze o parte tot mai mare a producției obținute, păstrând pentru consumul propriu al gospodăriei doar cantități mici de produse agricole. Sesiunea este deschisă până la 31 iulie 2017, iar bugetul disponibil permiţând finanțarea unui număr de 7.000 de fermieri. Pentru a beneficia de sprijin, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să poată dovedi dreptul de proprietate sau folosință asupra unei exploatații agricole din categoria fermelor mici; să fie înregistrați din punct de vedere juridic, cu statut minim de persoană fizică autorizată (PFA); să aibă învăţământul minim de opt ani (clase); să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii de finanţare. Totodată, în cadrul unei familii doar unul dintre membri poate primi acest ajutor nerambusabil, indiferent de forma de organizare a membrilor familiei. Reamintim că ferma mică este exploatația agricolă care are o dimensiune economică cuprinsă între 8.000 și 11.999 de euro și este calculată pe baza unor coeficienți prestabiliți pentru fiecare tip de cultură sau rasă de animal. Exploatația agricolă trebuie să fie înregistrată de fermier ca persoană fizică sau sub o formă de organizare eligibilă (cel puțin PFA), cu minim 2 ani înaintea depunerii cererii de finanțare.
Documente necesare pentru depunerea proiectului sunt următoarele: planul de afaceri pentru dezvoltarea exploatației; cererea de finanțare; documente pentru justificarea dimensiunii exploatației agricole; copiile situațiilor financiare încheiate pentru ultimul an fiscal, în funcție de forma de organizare, doar dacă este cazul; copia actului de identitate pentru responsabilul legal al proiectului; copia diplomei de absolvire pentru ultima formă de învățământ urmată, fiind obligatorie absolvirea a cel puțin opt clase; documente pentru justificarea dreptului de proprietate sau folosință în cazul terenurilor agricole exploatate; documente pentru justificarea numărului de animale deținut. Beneficiarii nu pot depune proiecte în cazul celorlalte măsuri de finanțare a agriculturii din PNDR 2014-2020 decât după încasarea ajutorului financiar nerambursabil din cea de-a doua tranșă. Ajutorul financiar nerambursabil este de 15.000 de euro, pentru toate exploatațiile agricole care se regăsesc în intervalul 8.000 - 11.999 S.O. Banii vor fi acordaţi în două tranșe: 75% din valoarea totală a ajutorului nerambusabil, respectiv de 11.250 de euro - după aprobarea proiectului, sub formă de avans; 25%, respectiv 3.750 de euro - într-un interval de cel mul trei ani în cazul exploatațiilor agricole (cel mult cinci ani - în cazul exploatațiilor pomicole), însă doar după îndeplinirea obligațiilor asumate de către beneficiar. Printre cheltuielile eligibile pe care solicitanții le pot include în planul de afaceri se numără: achiziția de teren sau material biologic; efectuare de studii, precum cel pentru sectorul pomicol; achiziția de instalații, echipamente, utilaje; constituirea unui capital de lucru pentru: plata salariilor și a contribuțiilor sociale, plata chiriei, achiziția de materii prime, îngrășăminte chimice, dar și alte cheltuieli curente care intervin în activitatea fermei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.