AFIR: Tinerii fermieri şi fermele mici - În următoarele zile, vor fi lansate submăsurile
Versiunile finale ale ghidurilor solicitantului pentru tinerii fermieri şi pentru fermele mici sunt disponibile pe site-ul AFIR în vederea pregătirii documentaţiei necesare solicitanţilor.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finanţarea investiţiilor agricole din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), respectiv pentru instalarea tinerilor fermieri (Submăsura 6.1) şi pentru dezvoltarea fermelor mici (Submasura 6.3). Conform calendarului stabilit în urma consultării Comitetului de Monitorizare pentru PNDR, sesiunile de depunere a proiectelor vor fi lansate în cel mai scurt timp. Potrivit oficialilor, elaborarea acestor ghiduri a reprezentat o etapă foarte importantă care a necesitat o atenţie sporită pentru ca reprezintă cadrul pentru întocmirea proiectelor care vor beneficia de fonduri europene. Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a procesului de selecţie şi a procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din cadrul PNDR 2020, sesiunea de primire a proiectelor se deschide după cel puţin şapte (7) zile de la data publicării versiunilor finale ale Ghidurilor solicitantului pe pagina de internet a AFIR.
Finanţarea aferentă sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este 100% nerambursabilă şi se acordă sub formă de primă în două tranşe, din care 75% din cuantumul sprijinului - la primirea deciziei de finanţare, respectiv 25% din cuantumul sprijinului - în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare. Submăsura are ca scop, printre altele, instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri, ca şefi /manageri ai unei exploataţii agricole; îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol; încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general.
În ceea ce priveşte Submăsura 6.3 - „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe. Pot beneficia de finanţare prin această submăsură fermierii care dețin în proprietate sau folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică. Concret - dimensiunea unei ferme mici este cuprinsă între 4.000 – 11.999 SO (valoarea producției standard). În ceea ce priveşte sprijinul financiar, acesta este 100% nerambursabil, în valoare de 15.000 euro şi se acordă tot în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare; 25% din cuantumul sprijinului - în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.