AFP Bihor: continuă proiectul de combatere a muncii la negru
Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Bihor informează contribuabilii că proiectul de combatere a muncii la negru al Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), lansat anul trecut în luna iulie, a fost extins din luna februarie a acestui an la nivel naţional.
Proiectul pilot vizând salariile subdeclarate a fost extins la nivel naţional, începând cu luna februarie 2015. Autoritatea fiscală vrea să controleze anul acesta peste 1.000 de firme care sunt suspectate că plătesc angajaţii la negru. Pentru a selecta contribuabilii pe care îi va verifica, Fiscul va aplica un set de criterii de risc. În acest sens, au fost selectaţi pentru inspecţie fiscală contribuabili cu risc fiscal privind nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii şi/sau de natura salarială, având ca obiectiv verificarea impozitului pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale obligatorii. Se estimează ca, pentru anul 2015, să fie efectuate verificări în cadrul acestui Proiect la un număr de peste 1000 contribuabili. La selectarea contribuabililor se va avea în vedere un set complex de criterii de risc, dintre care: înregistrarea de salarii subdeclarate faţă de media pe ramură; numărul mediu de salariaţi conform bilanţ; cheltuiala medie cu salariile; ponderea cheltuielilor de personal în cifra de afaceri; ponderea cheltuielilor de personal în cheltuieli de exploatare; sume datorate acţionarilor/asociaţilor; numărul mediu de asiguraţi; ponderea numãrului de angajaţi cu timp parţial de muncă în total număr angajaţi; număr de angajaţi cu salariu minim pe economie - codul CAEN.
AFP Bihor reaminteşte că, începând cu data de 1 iulie 2014, s-a lansat programul de inspecţii fiscale pentru 500 de contribuabilii selectaţi în pilot vizând reducerea salariilor subdeclarate la contribuabilii mijlocii din regiunile Braşov şi Ploieşti. Astfel, unităţile fiscale teritoriale au finalizat, până la data de 31 ianuarie 2015, un număr de 489 inspecţii fiscale pe contribuţii sociale şi impozit pe venituri de natură salarialã la contribuabilii selectaţi în cadrul proiectului pilot, în urma cãrora s-au stabilit obligaţii fiscale suplimentare (impozit pe venit, contribuţii sociale şi accesorii aferente) în sumă totală de peste 143 milioane de lei, fiind aplicate amenzi în sumă de cca 340.000 lei, au fost înaintate organelor de urmărire şi cercetare penală sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare de aproape 20 milioane de lei şi s-au instituit măsuri asiguratorii în sumă totală de peste 45 milioane de lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.